Zeer fijne, droge mousseux met een prachtige mousse. Ontwikkelde smaak met een complex aroma, gebakken brood, licht toast, gedroogd fruit, amandelen en een prachtige lange afdronk. Gemaakt volgens de 'méthode traditionelle'.
Wijnbereiding
Druiven worden met de hand geplukt en in kratten van 25 kg naar de Bodega gebracht. Na een selectie op de sorteertafel worden de hele trossen zacht geperst. Alleen het eerste sap en het middengedeelte van de persing (the head & heart) wordt gebruikt. Na vergisting lagert de wijn in grote houten foudres van 3.000 tot 6.000 l. De blend bestaat uit 24% jaargang 2016, 26% jaargang 2017 en 50% jaargang 2018. De wijn rijpt ruim 4 jaar ‘sur latte’ (56 maanden). Het is een Brut Nature, hetgeen bij deze wijn inhoudt dat er geen dosage plaatsvindt. De xarel.lo druif maakt het mogelijk dat deze Corpinnat mousseux oud kan worden. De wijn wordt lang gelagerd op fles, zodat zich een mooie mousse kan ontwikkelen. Het restsuikergehalte is minder dan 1gram/liter.
Gebied gegevens
Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya (in totaal zo’n 43.000 ha) ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het is een heuvelachtig gebied dat zich uitstrekt vanaf de kust tot ongeveer 35 km in het binnenland. Zo'n 28.000 ha zijn beplant met de wijnstok, waarmee Penedès een van de grootste gebieden voor mousserende wijn ter wereld is. Hier wordt zo’n 80% van alle Cava geproduceerd en als je naar geheel Cataluña kijkt 90%. De overige 10% van de bijna 38.000 ha in totaal voor Cava wordt gemaakt in zes andere Spaanse wijngebieden zoals Rioja, Navarra, Valencia ea. Cava heeft een eigen DO, maar mag dus als enige DO uit een groot deel (7 regio’s) van Spanje afkomstig zijn. Het gebied Penedès bestaat eigenlijk uit een drietal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Het gebied wordt verdeeld in 3 subzones: Bajo Penedès, Penedès Superior en Penedès Central. Voorkomende druivensrassen zijn xarel.lo, parellada, macabeo, trepat, tempranillo (ull de llebre) en internationale rassen als chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir ea. Naast de steeds betere stille wijnen is Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. In het plaatsje Sant Sadurni d'Anoia zijn de beste Penedès- en Cava-producenten gevestigd.
Gegevens producent
Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de vijfde generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een onderzoek en ontwikkelingsprogramma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier (zoon Leonard is ook al werkzaam in het bedrijf), is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava-producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf zijn eigen gisten en liqueur d'expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo'n 1,5 miljoen flessen. De Cava-markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen. Naast de mousserende wijnen maakt Gramona een aantal zeer karakteristieke stille wijnen van traditionele- en internationale rassen.
Serveren bij
Als aperitief, bij visgerechten, schelpdieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, rijke paella's, tapas, pasta's, groente- en paddenstoelengerechten.
Serveertemperatuur
8 à 10ºC
Overige informatie
Les Tres Serres is een wijngaard van 3 percelen waar 4,5 ha xarel.lo aangeplant staat, net buiten Sant Sadurni d’Anoia. Op het achter etiket staat de datum van dégorgement vermeld. Cuvée 319 houdt in dat de 3 gebruikte jaren van de wijnen in 2019 geassembleerd (tirage) zijn. Innoble komt van ‘ignoble’ en betekent o.a. ‘verachtelijk, beschamend’ en is meer ondeugend en rebels. In oude tijden maakte Gramona wel vaker blends van verschillende jaren en met Innoble pakt men deze niet verleerde traditie weer op.