Helder geel/groene kleur. Geurige inzet, mooi afgerond en complex met acacia, vlierbloesem en lindebloesem naast fruitige tonen van meloen, zacht-zoete appel, gele perzik en gedroogde abrikoos. In geur en smaak ook tonen van vers hooi, noot, kruiden als thijm en kamperfoelie, geroosterde groene paprika, geconfijt fruit en biscuit. Vol van smaak maar toch veel finesse met bergamot, citroen en een subtiele Mediterrane, kruidige finale met een aangenaam bittertje.
Wijnbereiding
De druiven worden medio september met de hand geplukt en vervoerd in kleine kratjes om de trossen zo goed als mogelijk te beschermen. Na het ontstelen volgt een korte inweking en zachte persing voor de vergisting op lage temperatuur van 18ºC in stalen tanks waarna de wijn wordt overgebracht op eiken vaten waar de alcoholische en malolactische vergisting wordt gecompleteerd. De wijn blijft dan nog even op de gistcellen (lie) om de intensiteit, romigheid en bewaarpotentieel te vergroten en rijpt voor enkele maanden op Franse eiken vaten. In de zomer volgend op de oogst wordt de wijn gebotteld, de flessen rijpen dan nog minimaal acht maanden in de kelder.
Gebied gegevens
Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s en 4 DOCG’s. De beste DOC-gebieden zijn Friuli Colli Orientali en Collio. De DOCG Rosazzo behoorde tot 2011 tot Friuli Colli Orientali en is slechts 28 ha groot.
Gegevens producent
Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn met commerciële man Maurizio en wijnmaker Andrea aan het roer.
Serveren bij
Heerlijk bij rijke visgerechten, blank vlees en gevogelte, rijke salades, groentegerechten, antipasti, pasta's en romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur
12 à 15ºC
Overige informatie
De Abbazia di Rosazzo (Abdij van Rosazzo) wordt gemaakt met de druiven die rondom de abdij staan (een zogenaamde fieldblend) en is een hommage aan de 1000 jaar oude wijnbouwcultuur van dit klooster. Het behoort tot de allerbeste witte wijnen van Italië. Deze wijn heeft tijd (enkele jaren rijping) nodig om zich te ontplooien.