Diepe, donkere kleur. In de neus rood fruit, zwarte bessen en kruiden als peper, nootmuskaat. In de mond een volle smaak, rond en soepel, zacht maar tegelijk met een krachtige structuur. Goede, rijpe tannines in de afdronk.
Wijnbereiding
Afkomstig van een perceel van 0,8 ha (4.000 flessen) in Aloxe-Corton, 3 km ten noorden van Beaune. Na een zachte persing worden de druiven ontsteeld. De most wordt gekoeld, de gisting duurt 2 à 3 weken. Twee keer per dag wordt voor extractie van kleur en smaak de gistende most over de schillen gepompt. Aansluitend rijpt de jonge wijn minimaal 12 maanden in barriques. Dan volgt een natuurlijke klaring in grote vaten, waarna de wijn afhankelijk van de helderheid geen of een lichte filtering ondergaat.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnay druif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Aloxe-Corton (120 ha) produceert voornamelijk rode wijnen en is een belangrijke gemeente in Côte de Beaune. Van de hellingen komen formidabele rode wijnen. Er komen drie grands crus vandaan. Het landschap is hier heuvelachtig. De wijngaarden liggen op de hellingen in zuidelijke richting. Zij worden afgewisseld door bossen die bescherming bieden tegen koude wind. De zomers zijn vrij warm, de winters kunnen koel zijn met matige vorst en sneeuw. De bodem in dit gebied is van zandhoudende kalksteen en een mengsel van mergel, klei en kiezel. De mergel geeft de bodem een witte kleur.
Gegevens producent
Het wijngoed van Arnoux Père et Fils omvat 22 ha. Het is een oud familiebedrijf, Pascal Arnoux nam het bedrijf in 2007 over van zijn beide ooms Michel en Rémi. Deze 22 ha zijn versnipperd in 26 perceeltjes en zijn gelegen op de zacht glooiende delen van de gemeenten Beaune, Chorey-lès-Beaune, Savigny-les-Beaune, Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses, Ladoix-Serrigny en in de Hautes Côtes de Beaune in de gemeente Echevronne. Modern wijngaardbeheer staat aan de basis, natuurlijke (afweer)middelen als insecten en geurcapsules krijgen de voorkeur boven spuiten met schadelijke stoffen. Daarnaast wordt, middels ploegen, veel tijd besteed aan de doorlaatbaarheid van de bodem. Vijftig plukkers halen de oogst binnen, alleen de beste trossen worden geoogst. Iets meer dan 100.000 flessen worden jaarlijks geproduceerd, waarvan 30% geëxporteerd wordt.
Serveren bij
Kalfsvlees, lam, blank gevogelte en vederwild, eend, ree, gerechten met truffel/paddenstoelen, vegetarische groentegerechten.
Serveertemperatuur
15 à 17ºC
Overige informatie
In de Côte d'Or voeren de allerbeste wijngaarden de eretitel Grand Cru, het zijn er slechts 32. Daarna volgen zo'n 640 wijngaarden die geklasseerd zijn als Premier Cru. De Côte de Nuits zijn hoofdleverancier van de allerbeste rode wijnen, voor de allerbeste witte wijnen moet je in de Côte de Beaune zijn.