Opkomende geur van bosfruit, rijp, iets hout. In de mond zacht en soepel met fruit als kersen, zacht en vol, droog, zeker elegant, rijp met kruiden, iets peper, vanille en eiken door 2 jaar rijping op eiken vaten.
Wijnbereiding
De druiven worden doorgaans in oktober geoogst. Vergist wordt op roestvrijstalen tanks onder gecontroleerde temperatuur. Aansluitend rijpt de jonge wijn 2 jaar op kleine houten vaten van Frans eikenhout, die jaarlijks voor de helft vernieuwd worden.
Gebied gegevens
Piëmonte (letterlijk 'aan de voet van de bergen') omvat een groot wijngebied ten zuidoosten van de stad Turijn, in Noordwest-Italië. Een van de deelgebieden is Barbaresco, genoemd naar een dorpje met dezelfde naam. Het gebied omvat 700 ha productieve wijngaard en veel wijnboeren zijn er actief. De bodem is vergelijkbaar met Barolo, bevat kalkhoudende mergel en ijzer maar bevat in het algemeen wat meer zand en minder leem. Het wijngebied ligt gemiddeld op 150 tot 300 m boven zeeniveau, wat lager dan Barolo waardoor de wijnen wat eerder geoogst worden. Barbaresco moet minimaal 9 maanden rijpen op hout en in totaal 26 maanden voordat hij verkocht mag worden. Ze zijn meestal wat eerder op dronk dan Barolo. Ook Barbaresco kent cru’s en deze 66 geregistreerde wijngaarden verschijnen steeds vaker op de etiketten. Barbaresco net als Barolo wijnen, altijd van de nebbiolo druif, genieten wereldfaam, samen met de Brunello uit Toscane en de Amarone della Valpolicella zijn het de beroemdste wijnen van Italië. Naast wijnen van de nebbiolo druif staat het gebied ook bekend om moscato (vooral in het dorp Neive) en rode wijnen gemaakt van de dolcetto druif.
Gegevens producent
Giacosa Fratelli is een familiebedrijf, opgericht in 1895 door Giuseppe Giacosa. In de jaren 60 kwamen de broers Valerio en Renzo (Giacosa Fratelli betekent de broers Giacosa) in het bedrijf. Nu staan hun zonen Maurizio en Paolo aan het roer. Men bezit 50 ha, de jaarlijkse productie ligt rond de 600.000 flessen. Bij Giacosa staat het milieu voorop, geen chemicaliën in de wijngaard, hergebruik van water, 100 zonnepanelen, compensatie van CO2 uitstoot enz. De kelderapparatuur is uiterst modern. In 2012 werden grote eiken vaten van Frans eikenhout in de kelder gebouwd. De vinificatie is overwegend klassiek, een lange inweking/gisting met rijping op gebruikt hout. Sommige van hun wijngaarden worden gerekend tot de beste van het gebied, voor Barbaresco met name de 'Gianmaté' en 'Mandorlo' bij Castiglione Falletto, waar hun Barolo wordt gemaakt.
Serveren bij
Alle rode vleesgerechten, kalfsvlees, lamsvlees, wild, eend, stoofgerechten, risotto's, paddenstoelengerechten en pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur
18ºC
Overige informatie
In de wijngaard Basarin van 4,5 ha ligt een perceel van 2 ha genaamd Gianmaté. Hier moet ooit een zee of meer geweest zijn, de bodem bevat o.a. klei en zandsteen met fossiele afdrukken.