Robijnrode kleur. Gezond rood fruit in de elegante geur. Frisse, zuivere inzet, mooi kersig fruit, wat kersenpit, mooie volle smaak, zachte zuren, goed in balans met een fraaie lengte.
Wijnbereiding
Om de mooie fruitstructuur van de Barbera druif naar voren te laten komen is gekozen voor vergisting van 10-12 dagen op RVS. De malolactische vergisting vindt tevens plaats op RVS en na een periode van rust wordt de wijn in voorjaar na de oogst gebotteld.
Gebied gegevens
Piëmonte, letterlijk 'aan de voet van de bergen' omvat een groot wijngebied in Noordwest-Italië, ten zuidoosten van de stad Turijn. Het is een ruig gebied, beschut door de Alpen met een streng klimaat, erg heuvelachtig, diverse bodemtypen, sterk agrarisch met veel kleine wijnbedrijven. De moscato druif geeft hier een verleidelijk zoete, licht mousserende witte wijn, zeer populair in de export. Het sterke imago dankt de streek echter aan de rode nebbiolo druif, waar de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen van gemaakt worden. Maar vlak ook de steeds beter gemaakte wijnen van de barbera druif niet uit, terwijl de dolcetto (helaas) nog teveel door de lokale bevolking wordt gedronken. Barbera d’Alba omvat 1.600 ha wijngaarden en mag worden aangeplant tot 650 m hoogte. Barbera uit Alba stond vroeger vooral aangeplant op minder geschikte plaatsen voor nebbiolo maar krijgt terecht de laatste tijd steeds meer aandacht.
Gegevens producent
Massolino is een familiebedrijf, opgericht in 1896 door Giovanni Massolino. Het bedrijf omvat 23 ha en staat nu onder leiding van de broers Franco en Roberto Massolino, zij vormen de vierde generatie, beiden zijn opgeleid als wijnmaker. Zij hebben gedeeltelijk een moderne stijl doorgevoerd. Er wordt gewerkt met roestvrij stalen tanks en veel barriques, eiken vaten van 225 liter, maar ook nog met de klassieke grote eiken vaten. Het bedrijf maakt furore met hun fantastische Barolo wijnen, hun Vigna Rionda is legendarisch. De eenvoudiger Barbera en Dolcetto blinken uit in hun fruitstructuur.
Serveren bij
Bij gegrild en geroosterd rood vlees, gevogelte zoals eend en duif, lamsvlees, stoofvleesgerechten, risotto's met paddenstoelen, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur
18 à 20°C
Overige informatie
Het eerste jaar van productie was 1896 en sindsdien altijd al een prachtig glas barbera geweest om te drinken binnen 3 à 4 jaar na de oogst.