Helderrood. Intense fruitgeur, kruidig. Zachte en elegante smaak. Frisse zuren, verfijnde structuur met veel rood fruit en een lange afdronk met een klein bitter.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geplukt en komen uit het sub gebied Bussia in de gemeente Monforte d'Alba. De druiven worden met de hand geplukt, na de vergisting rijpt de wijn 12 maanden in grote eiken vaten van 6.000 liter.
Gebied gegevens
Piëmonte, letterlijk 'aan de voet van de bergen' omvat een groot wijngebied in Noordwest-Italië, ten zuidoosten van de stad Turijn. Het is een ruig gebied, beschut door de Alpen met een streng klimaat, erg heuvelachtig, diverse bodemtypen, sterk agrarisch met veel kleine wijnbedrijven. De moscato druif geeft hier een verleidelijk zoete, licht mousserende witte wijn, zeer populair in de export. Het sterke imago dankt de streek echter aan de rode nebbiolo druif, waar de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen van gemaakt worden. Maar vlak ook de steeds beter gemaakte wijnen van de barbera druif niet uit, terwijl de dolcetto (helaas) nog teveel door de lokale bevolking wordt gedronken. Barbera d’Alba omvat 1.600 ha wijngaarden en mag worden aangeplant tot 650 m hoogte. Barbera uit Alba stond vroeger vooral aangeplant op minder geschikte plaatsen voor nebbiolo maar krijgt terecht de laatste tijd steeds meer aandacht.
Gegevens producent
Giacosa Fratelli is een familiebedrijf, opgericht in 1895 door Giuseppe Giacosa. In de jaren 60 kwamen de broers Valerio en Renzo (Giacosa Fratelli betekent de broers Giacosa) in het bedrijf. Nu staan hun zonen Maurizio en Paolo aan het roer. Men bezit 50 ha, de jaarlijkse productie ligt rond de 600.000 flessen. Bij Giacosa staat het milieu voorop, geen chemicaliën in de wijngaard, hergebruik van water, 100 zonnepanelen, compensatie van CO2 uitstoot enz. De kelderapparatuur is uiterst modern. In 2012 werden grote eiken vaten van Frans eikenhout in de kelder gebouwd. De vinificatie is overwegend klassiek, een lange inweking/gisting met rijping op gebruikt hout. Sommige van hun wijngaarden worden gerekend tot de beste van het gebied, voor Barbaresco met name de 'Gianmaté' en 'Mandorlo' bij Castiglione Falletto, waar hun Barolo wordt gemaakt.
Serveren bij
Alle rode vleesgerechten, kalfsvlees, lamsvlees, wild, eend, stoofgerechten, risotto's, paddenstoelengerechten en pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
Bussia is de naam van een wijngaard in een vallei van ongeveer 5 km lengte. In deze vallei staan nebbiolo druiven geplant, hiervan wordt de beroemde Barolo gemaakt. Op de hogere, koelere gedeeltes, staan er barbera druiven aangeplant.