Donker tot bruinrood van kleur. In de rijke geur kruiden met zwoel rood fruit. Milde aandronk, krachtig en zacht in de mond, droog, wat aards met frisse zuren. Lange afdronk met iets bitter en rood fruit.
Wijnbereiding
In de 2e helft van oktober worden de druiven met de hand geplukt. De vergisting op 32ºC, duurt 15 dagen, de jonge wijn rijpt minimaal 30 maanden in grote houten vaten. Na de botteling rust de wijn nog minimaal 1 jaar op fles. Totaal worden er tussen de 40.000-45.000 flessen per jaar gemaakt. Decanteren in een karaf wordt aanbevolen.
Gebied gegevens
Piëmonte (letterlijk 'aan de voet van de bergen') omvat een groot wijngebied ten zuidoosten van de stad Turijn, in Noordwest-Italië. Een van de deelgebieden is Barolo, genoemd naar een dorpje met dezelfde naam. Het gebied omvat 1.700 ha wijngaard, ruim 750 wijnboeren zijn er actief. De bodem in het oostelijk deel van het Barolo gebied met de dorpen Castiglione Faletto, Serralunga d'Alba en Monforte is van maritieme oorsprong en bevat kalkhoudende mergel en ijzer. Hierdoor zijn de wijn vol en stevig, hebben veel kleur en kunnen goed rijpen. Dit in tegenstelling tot het westelijk deel met de dorpen La Morra en Barolo, waar de bodem meer magnesium en mangaan bevat, waardoor de wijnen aromatischer, eleganter en sneller op dronk zijn. Barolo wijnen, altijd van de nebbiolo druif, genieten wereldfaam, samen met de Brunello uit Toscane en de Amarone della Valpolicella zijn het de beroemdste wijnen van Italië. Naast wijnen van de nebbiolo druif staat het gebied ook bekend om de rode wijnen gemaakt van de barbera en dolcetto druif.
Gegevens producent
Massolino is een familiebedrijf, opgericht in 1896 door Giovanni Massolino. Het bedrijf omvat 23 ha en staat nu onder leiding van de broers Franco en Roberto Massolino, zij vormen de vierde generatie, beiden zijn opgeleid als wijnmaker. Zij hebben gedeeltelijk een moderne stijl doorgevoerd. Er wordt gewerkt met roestvrij stalen tanks en veel barriques, eiken vaten van 225 liter, maar ook nog met de klassieke grote eiken vaten. Het bedrijf maakt furore met hun fantastische Barolo wijnen, hun Vigna Rionda is legendarisch. De eenvoudiger Barbera en Dolcetto blinken uit in hun fruitstructuur.
Serveren bij
Alle rode vleesgerechten, kalfsvlees, lamsvlees, wild, eend, stoofgerechten, risotto's, paddenstoelengerechten en pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur
18ºC
Overige informatie
Van twee percelen, samen 9 hectare, op 320-360 meter hoogte in de gemeentes Serralunga d’Alba en Castiglione Faletto maakt men deze Barolo. De bodem bevat veel kalk, het rendement per hectare is 4.800 liter. De jongste stokken zijn geplant in 2001, de oudste dateren uit 1970!