Helderrood. Brede geur waarin impressies van teer, leer en rozen. Volle, warme smaak, fluweelzacht met een intens karakter. Rood fruit, houttonen (eiken en vanille) en frisse zuren op de droge afdronk.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geoogst, waarna een lange vergisting van 3 à 4 weken plaats vindt. Aansluitend rijpt de jonge wijn 2 jaar in eiken vaten van 3.000 en 6.000 liter. Na botteling blijven de flessen minstens 1 jaar in de kelder.
Gebied gegevens
Piëmonte, letterlijk 'aan de voet van de bergen' omvat een groot wijngebied in Noordwest-Italië, ten zuidoosten van de stad Turijn. Het is een ruig gebied, beschut door de Alpen met een streng klimaat, erg heuvelachtig, diverse bodemtypen, sterk agrarisch met veel kleine wijnbedrijven. De moscato druif geeft hier een verleidelijk zoete, licht mousserende witte wijn, zeer populair in de export. Het sterke imago dankt de streek echter aan de rode nebbiolo druif, waar de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen van gemaakt worden. Maar vlak ook de steeds beter gemaakte wijnen van de barbera druif niet uit, terwijl de dolcetto (helaas) nog teveel door de lokale bevolking wordt gedronken.
Gegevens producent
Giacosa Fratelli is een familiebedrijf, opgericht in 1895 door Giuseppe Giacosa. In de jaren 60 kwamen de broers Valerio en Renzo (Giacosa Fratelli betekent de broers Giacosa) in het bedrijf. Nu staan hun zonen Maurizio en Paolo aan het roer. Men bezit 50 ha, de jaarlijkse productie ligt rond de 600.000 flessen. Bij Giacosa staat het milieu voorop, geen chemicaliën in de wijngaard, hergebruik van water, 100 zonnepanelen, compensatie van CO2 uitstoot enz. De kelderapparatuur is uiterst modern. In 2012 werden grote eiken vaten van Frans eikenhout in de kelder gebouwd. De vinificatie is overwegend klassiek, een lange inweking/gisting met rijping op gebruikt hout. Sommige van hun wijngaarden worden gerekend tot de beste van het gebied, voor Barbaresco met name de 'Gianmaté' en 'Mandorlo' bij Castiglione Falletto, waar hun Barolo wordt gemaakt.
Serveren bij
Alle rode vleesgerechten, kalfsvlees, lamsvlees, wild, eend, stoofgerechten, risotto's, paddenstoelengerechten en pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur
18ºC
Overige informatie
Deze Barolo Bussia wordt gemaakt in het sterk ijzerhoudende subgebied Bussia, nabij het dorp Monforte d’Alba. De nebbiolo druif is pas volledig rijp rond half oktober, wanneer de heuvels in de ochtend bedekt zijn met grondmist. Mist is in het Italiaans nebbia, waarvan de naam nebbiolo waarschijnlijk is afgeleid. Barolo wordt gerekend tot de allerbeste wijnen van Italië.