Helderrood. Brede geur waarin duidelijke amarena kersen zijn te herkennen. De mooie rijpe tonen zijn elegant en komen terug in de smaak. De zuren zijn fantastisch mooi verweven. De gezonde iets verouderde tannines maken deze complexe wijn tot een geheel.
Wijnbereiding
In de tweede helft van oktober wordt geoogst met de hand, dan volgt een inweking en vergisting van 15 tot 20 dagen op 32 graden. De Barolo Parafada krijgt 30 maanden lagering in grote foeders van Frans eiken. Na de botteling rust de wijn nog minimaal 1 jaar in de kelder, voordat hij in de verkoop gaat.
Gebied gegevens
Piëmonte (letterlijk 'aan de voet van de bergen') omvat een groot wijngebied ten zuidoosten van de stad Turijn, in Noordwest-Italië. Een van de deelgebieden is Barolo, genoemd naar een dorpje met dezelfde naam. Het gebied omvat 1.700 ha wijngaard, ruim 750 wijnboeren zijn er actief. De bodem in het oostelijk deel van het Barolo gebied met de dorpen Castiglione Faletto, Serralunga d'Alba en Monforte is van maritieme oorsprong en bevat kalkhoudende mergel en ijzer. Hierdoor zijn de wijn vol en stevig, hebben veel kleur en kunnen goed rijpen. Dit in tegenstelling tot het westelijk deel met de dorpen La Morra en Barolo, waar de bodem meer magnesium en mangaan bevat, waardoor de wijnen aromatischer, eleganter en sneller op dronk zijn. Barolo wijnen genieten wereldfaam, samen met de Brunello uit Toscane en de Amarone della Valpolicella zijn het de beroemdste wijnen van Italië.
Gegevens producent
Massolino is een familiebedrijf, opgericht in 1896 door Giovanni Massolino. Het bedrijf omvat 23 ha en staat nu onder leiding van de broers Franco en Roberto Massolino, zij vormen de vierde generatie, beiden zijn opgeleid als wijnmaker. Zij hebben gedeeltelijk een moderne stijl doorgevoerd. Er wordt gewerkt met roestvrij stalen tanks en veel barriques, eiken vaten van 225 liter, maar ook nog met de klassieke grote eiken vaten. Het bedrijf maakt furore met hun fantastische Barolo wijnen, hun Vigna Rionda is legendarisch. De eenvoudiger Barbera en Dolcetto blinken uit in hun fruitstructuur.
Serveren bij
Alle rode vleesgerechten, kalfsvlees, lamsvlees, wild, eend, stoofgerechten, risotto's, paddenstoelengerechten en pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur
18ºC
Overige informatie
Parafada is de naam van een kleine wijngaard van slechts 1,13 hectare in Serralunga d’Alba met een zuidelijke ligging. De bodem bevat veel kalk, mergel en zand, de stokken zijn oud, gemiddeld 55 jaar. De Barolo wordt gemaakt van de nebbiolo druif die pas volledig rijp is rond half oktober, wanneer de heuvels in de ochtend bedekt zijn met grondmist. Mist is in het Italiaans nebbia, waarvan de naam nebbiolo waarschijnlijk is afgeleid.