Helderrode kleur, in de neus rijk rood fruit. Volle smaak, zacht met vriendelijk rood fruit, iets aards, vrij intens, rijp met een mooie frisheid.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geoogst en zijn afkomstig van 2 percelen in de Premier Cru wijngaard Grèves. De wijnstokken zijn geplant in de jaren 1981 en 1988. Vergisting en aansluitend een rijping van gemiddeld 12 maanden vinden plaats op barriques, eiken vaten van 225 liter.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnay druif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Grèves is met 31,5 ha de grootste Premier Cru wijngaard van Beaune (ruim 400 ha). De appellatie kent wel 42 Premier Cru’s. Bekend is dat de Romeinen hier al wijnstokken plantten. De bodem van Grèves kent grote verschillen, de naam komt van graves, grint. Er staan zowel chardonnay als pinot noir-stokken aangeplant.
Gegevens producent
De familie Morey is al sinds 1643 actief in Chassagne. Bernard Morey, al sinds 1985 in onze lijst aanwezig, heeft anno 2006 zijn wijngaarden verdeeld tussen zijn zonen Vincent en Thomas. Thomas, de 10e generatie Morey en zijn vrouw Sylvie, die ook uit een wijnbouwfamilie stamt en 1 hectare erfde, bezitten in de dorpjes Chassagne, Maranges, Santenay, Saint Aubin, Puligny en Beaune samen nu 9 hectare. Hiervan zijn er vier beplant met pinot noir-druiven en vijf met chardonnay. Thomas en Sylvie maken hun wijnen in een eeuwenoud pand met gewelfde kelders in het dorpscentrum. Hier maakte vroeger Albert Morey, de opa van Thomas, zijn wijnen. Thomas maakt karaktervolle wijnen, met de nadruk op elegantie, frisheid, doordrinkbaarheid en finesse. Thomas Morey wordt gerekend bij de beste producenten in de Côte de Beaune.
Serveren bij
Gerechten met gebraden gevogelte, vederwild, kalfsvlees, lichte stoofgerechten, confits van eend en gerechten met paddenstoelen.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
De lichte, ondiepe bodem van dit perceel bevat naast grint ook bruine kalksteen, het is in de familie sinds 1969. De Grèves-wijngaard is met 31,5 ha de grootste Premier Cru van Beaune. De beste wijngaard bevindt zich in het midden van de helling, aangeplant in 1981 en wordt met het lagere deel tot een heerlijk glas geblend.