Donkerrood van kleur. Geprononceerd en fris aroma van bosbes en kersen. De smaak is karaktervol met gerijpte tannines, donker fruit en een elegante afdronk.
Wijnbereiding
Deze Blaufränkisch wordt 8 maanden opgevoed op grote houten vaten en krijgt zo maar een minieme dosis hout mee. De bodem bestaat uit bruine leem op een kalkzandsteen ondergrond dooraderd met kiezel.
Gebied gegevens
Het gebied Neusiedlersee-Hügelland, behorend tot de wijnregio Burgenland, omvat 4.060 ha en ligt aan de westkant van het enige steppemeer van Centraal Europa. Dit meer, de Neusiedlersee genaamd, is zeer ondiep, maximaal 1 meter. De herfstnevel die hier ontstaat in combinatie met de gematigde temperatuur, zorgt elk jaar voor ideale condities voor de vorming van edele rotting, in Frankrijk pourriture noble genoemd. Deze ingedroogde druiven zijn de basis van de meest fantastische zoete wijnen. De bodem bestaat vooral uit löss, klei, zand en leem. De wijnregio Burgenland is vooral bekend om de zoete witte wijnen van rondom de Neusiedlersee, gemaakt van o.a. chardonnay, welschriesling en traminer en de droge rode wijnen van blaufränkisch en zweigelt, soms in combinatie met cabernet en merlot.
Gegevens producent
Het wijngoed Feiler-Artinger omvat 27 ha wijngaard en wordt sinds 2013 geleid door Kurt Feiler, de 3e generatie. Het bedrijf werd opgericht door Gustav Feiler, die met de oogst van 1953 aan de wieg van de hergeboorte van de bekende ‘Ruster Ausbruch’ stond, een wijn gemaakt van overrijpe, ingedroogde en door nobelrot aangetaste druiven. Feiler-Artinger heeft in het verleden dan ook naam gemaakt met zijn zoete wijnen en behoort internationaal gezien tot de top op dit gebied. Maar tegenwoordig zijn het ook de rode wijnen waar ze veel lof mee oogsten. Wat vooral opvalt is de intensiteit van de wijnen, gecombineerd met veel finesse en een aangename sappigheid. Hoe rijk en geconcentreerd de wijnen ook zijn, ze worden nooit log of vermoeiend. Sinds 2008 word hier biodynamisch gewerkt. Sinds 2010 snoeit Kurt via de methode Simonit & Sirch, de zogenaamde 'zachte snoei' , waardoor de plant minder 'beschadigd' wordt. In de vooraanstaande Oostenrijkse wijngids Falstaff behoort Feiler-Artinger tot het selecte groepje dat als outstanding wordt aanbevolen.
Serveren bij
Bij Iberico, kalfs en lamsvlees, blank gevogelte, eend en verfijnd wild zoals eend, ree, groenten-paddenstoelengerechten, risotto's, pittige, harde kazen.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
De blaufränkisch is een laat rijpende druif, waar hoge kwaliteitswijnen van gemaakt kunnen worden. De naam refereert aan de oorsprong van de druif, Franken in midden Duitsland. In Württemberg staat hij aangeplant onder de naam lemberger, in Hongarije noemt men hem kékfrankos.