Donkerrood van kleur. Aangename geur waarin bramen en kersen. De smaak is vol maar toch elegant en heeft wat zwarte peper, veel finesse en sap naast een lichte tanninestructuur, ondersteund door iets eiken.
Wijnbereiding
De druiven vergisten in roestvrij stalen tanks. De malolactische gisting vindt plaats in grote eiken vaten. Dan rijpt de wijn tussen de 9 en 12 maanden in grote eiken vaten met een inhoud van 750 tot 1500 liter.
Gebied gegevens
Het gebied Neusiedlersee-Hügelland, behorend tot de wijnregio Burgenland, omvat 4.060 ha en ligt aan de westkant van het enige steppemeer van Centraal Europa. Dit meer, de Neusiedlersee genaamd, is zeer ondiep, maximaal 1 meter. De herfstnevel die hier ontstaat in combinatie met de gematigde temperatuur, zorgt elk jaar voor ideale condities voor de vorming van edele rotting, in Frankrijk pourriture noble genoemd. Deze ingedroogde druiven zijn de basis van de meest fantastische zoete wijnen. De bodem bestaat vooral uit löss, klei, zand en leem. De wijnregio Burgenland is vooral bekend om de zoete witte wijnen van rondom de Neusiedlersee, gemaakt van o.a. chardonnay, welschriesling en traminer en de droge rode wijnen van blaufränkisch en zweigelt, soms in combinatie met cabernet en merlot.
Gegevens producent
Het wijngoed Feiler-Artinger omvat 27 ha wijngaard en wordt sinds 2013 geleid door Kurt Feiler, de 3e generatie. Het bedrijf werd opgericht door Gustav Feiler, die met de oogst van 1953 aan de wieg van de hergeboorte van de bekende ‘Ruster Ausbruch’ stond, een wijn gemaakt van overrijpe, ingedroogde en door nobelrot aangetaste druiven. Feiler-Artinger heeft in het verleden dan ook naam gemaakt met zijn zoete wijnen en behoort internationaal gezien tot de top op dit gebied. Maar tegenwoordig zijn het ook de rode wijnen waar ze veel lof mee oogsten. Wat vooral opvalt is de intensiteit van de wijnen, gecombineerd met veel finesse en een aangename sappigheid. Hoe rijk en geconcentreerd de wijnen ook zijn, ze worden nooit log of vermoeiend. Sinds 2008 word hier biodynamisch gewerkt. Sinds 2010 snoeit Kurt via de methode Simonit & Sirch, de zogenaamde 'zachte snoei' , waardoor de plant minder 'beschadigd' wordt. In de vooraanstaande Oostenrijkse wijngids Falstaff behoort Feiler-Artinger tot het selecte groepje dat als outstanding wordt aanbevolen.
Serveren bij
Rood, kalfs en lamsvlees, gevogelte, verfijnde wildgerechten zoals eend, ree, stoofgerechten, paddenstoelenrisotto, pittige en harde kazen.
Serveertemperatuur
15 à 17ºC
Overige informatie
De blaufränkisch is een laatrijpende druif, waar hoge kwaliteitswijnen van gemaakt kunnen worden. De naam refereert aan de oorsprong van de druif, Franken in midden Duitsland. In Württemberg staat hij aangeplant onder de naam lemberger, in Hongarije onder kékfrankos.