Unieke blend van Franse en Italiaanse druivenrassen. Dieprode wijn met een brede, complexe smaak en nuances van rijp fruit als kersen en rode bessen, iets gekruid, rijpe tannines, subtiel houtgebruik en warme Mediterrane tonen.
Wijnbereiding
De druiven, de basis wordt met gemiddeld het grootste aandeel sangiovese gevormd, worden met de hand geoogst en krijgen een klassieke vergisting à la Bourgogne met daarna een gedeeltelijke malolactische gisting. Rijping voor een periode van 12 maanden in 225 liter vaten van Frans eikenhout. Een derde van de vaten wordt elk jaar vernieuwd. Daarna volgt nog 18 maanden rust op de fles voordat de wijn de kelders verlaat.
Gebied gegevens
Het district Walker Bay (ruim 1.000 ha) behoort tot de regio Cape South Coast (ruim 2.770 ha) en ligt voor een groot gedeelte aan de kust, waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Er zijn in Walker Bay een aantal subregio’s, de zogenaamde wards, waarvan de belangrijkste hiervan Hemel-en-Aarde in de naam hebben. Bouchard Finlayson is een van de pioniers van het Hemel-en-Aarde Valley gebied. Door de koele invloeden van de oceaan en de verzachtende invloed van de vochtige winden is dit van oudsher een gebied met veel fruitteelt. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw is het echter in rap tempo bezig een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Achter het badplaatsje Hermanus ligt de Hemel-en-Aarde Vallei in Walker Bay. Hier wordt de bodem gedomineerd door klei met kalk en leisteen en de zogenaamde ‘Bokkelveld Shale’, kiezel en fijne klei. De vallei is vorstvrij en wordt omgeven en beschermd door de Galpin Peak (810 m) en de Tower of Babel (1.200 m). Naast de wijnen uit het district Walker Bay werkt men ook met druiven uit het district Overberg, eveneens behorende tot de regio Cape South Coast.
Gegevens producent
In 1990 nam Peter Finlayson afscheid als wijnmaker van Hamilton Russell en startte zijn eigen wijnbedrijf door samen met de Bourguignon Paul Bouchard het aangrenzende wijngoed Klein Hemel en Aarde van 125 ha te kopen. Dit onderdeel van een vroegere missiepost werd in rap tempo beplant met 22 ha nieuwe klonen van voornamelijk chardonnay en pinot noir druiven. De plantdichtheid met 9.000 stokken per ha. is zeer hoog en uniek in heel Zuid-Afrika. Daarnaast werden er o.a. sauvignon blanc, riesling, viognier, sangiovese, barbera en nebbiolo geplant. De resterende 100 ha bestaat uit fynbos, het is een fraai natuurgebied met een grote variatie van vooral wilde bloemen. In het jaar 1997 werden de wijnen van Bouchard-Finlayson gezien als de beste ooit gemaakt in Zuid-Afrika. De boomlange en zeer sympathieke Peter Finlayson (gewaardeerd lid van het CWG (Cape Winemakers Guild) vanaf het begin) werd daarna alleen eigenaar maar uit respect voor zijn vriend Paul Bouchard bleef de naam Bouchard-Finlayson ongewijzigd. Al geruime tijd is het eigendom overgegaan op de Tollman-familie (ook eigenaar van meerdere prachtige hotels) en blijft Peter Finlayson nog steeds betrokken en heeft een belang. Opvolgend wijnmaker Chris Albrecht is al geheel door hem ingewerkt. Mortimer Lee is verantwoordelijk voor het bedrijf en de wijngaarden. Sinds de oogst van 2011 voldoet Bouchard-Finlayson aan de eisen van de IPW (Integrated Production of Wine), waarbij aan duurzame productie hoge eisen worden gesteld.
Serveren bij
Bij wild zoals ree, kalfs- lamsvlees, Iberico of gevogelte zoals eend, gestoofde vleesgerechten, bij gerechten met paddenstoelen, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
De wijn is vernoemd naar de legendarische generaal Hannibal die met Afrikaanse olifanten over de bergen naar Rome trok.