ww

Bourgogne Côte d’Or ‘Clos du Moulin’ Chardonnay

Aanbieding
2022750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 33205-2022
Producent Michel Bouzereau et Fils
Classificatie AOP Bourgogne
Soort Wijn Volle witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Gebied Côte de Beaune
Benaming Meursault
Karakter Rijke, krachtige wijn met een stevige neus van verfijnde aroma’s van fruit, noten en hout. Complexe smaak, rijp wit fruit, amandelen, een aangename frisheid omlijst met bescheiden tonen van eikenhout en een ronde afdronk. Goede balans en heel zuiver gemaakt.
Wijnbereiding Na een strenge druivenselectie in de wijngaard vergist het sap op barriques, kleine eikenhouten vaten. Dan volgt 12 maanden rijping in barriques 'sur lie' met 'bâtonnage-behandeling', d.w.z. dat het bezinksel in het vat regelmatig door de wijn geroerd wordt; de smaak wordt er rijker en verfijnder door. Jaarlijks wordt 10 à 15% van de vaten vernieuwd. Daarna volgt 4 maanden lagering op cuve en wordt de wijn geklaard en gebotteld. Drinken tot 5 à 7 jaar na de oogst.
Gebied gegevens De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Bourgogne Côte d’Or is een regionale subappellatie in de AOP Bourgogne en omvat in de Côte de Beaune en Nuits ongeveer 1.000 ha. De appellatie geldt zowel voor wit (chardonnay) als voor rood (pinot noir) en is pas sinds de oogst van 2017 van kracht. Het geeft de wijnboeren in de Côte de Beaune en Nuits de mogelijkheid om onderscheidend deze wijnen van de gewone Bourgogne blanc en rouge in de markt te zetten. Kwaliteit is vaak hoger dan de gewone Bourgogne, maar dat geldt ook voor de prijs. Meursault is een wijngemeente binnen de Côte de Beaune. Er wordt hoofdzakelijk witte wijn gemaakt (90%). Het is dan ook de witte wijn die Meursault een wereldwijde faam heeft gegeven. Ondanks dat er geen Grand Cru wijngaarden zijn, heeft men talloze Premier Cru wijngaarden binnen de gemeentegrens waar in goede jaren indrukwekkende wijnen gemaakt worden. De bodems, gelegen op 230 tot 320 meter zijn schraal en bestaan uit veel kalksteen en kiezel.
Gegevens producent De familie Bouzereau woont al zeven generaties lang in Meursault, sinds 1999 heeft Jean-Baptiste, zoon van Michel, de regie van het domaine in handen. De 10,5 hectare wijngaarden zijn voor 2/3 beplant met chardonnay, iets aligoté en de rest met pinot noir. De kelders van dit domaine liggen aan de rand van het centrum van Meursault. De wijngaarden liggen voornamelijk in de Premier Cru-gebieden van Meursault, Beaune en Puligny-Montrachet. Jean-Baptiste is een perfectionist, alles in de wijngaard en de kelder is doordacht en is gericht op het maken van de ultieme wijn. De wijnen zijn uiterst verteerbaar, kenmerken zijn de grote elegantie, gedragen door een brede structuur met een onmiskenbare frisheid en een bescheiden inbreng van eiken. Na 12 tot 18 maanden rijping op de lie worden de wijnen tussen november en maart gebotteld, hierbij rekening houdend met de stand van de maan (bij volle maan is het resultaat beter door een hogere druk).
Serveren bij Rijke visgerechten met diverse bereidingsmogelijkheden (ook gerookt), schaaldieren met Mediterrane of Aziatische smaken, blank vlees, gevogelte, zwezerik, groente/paddenstoelen gerechten, milde tot romige pittige kazen zoals Mont d'or, Munster.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Clos du Moulin is een perceel van ruim een ha in het hart van Meursault grenzend aan de percelen ‘Petits Charrons’ en ‘Les Chevalières’. De bodem bevat kalk en klei op een kalkstenen ondergrond.
Allergeen sulfieten
Producent website michelbouzereauetfils.com
 

Andere wijnen van deze producent

Michel Bouzereau et Fils