rr

Bourgogne Côte d’Or Pinot Noir

Aanbieding
2021750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 26382-2021
Producent Domaine de Courcel
Classificatie AOP Bourgogne
Soort Wijn Volle rode wijn
Druivenras(sen) pinot noir
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Gebied Côte de Beaune
Benaming Pommard
Karakter Donker rood. In de neus aroma's van fruit als kers, framboos en braam. Zeer krachtige, rijke inzet, Côte de Beaune (Pommard) stijl, geconcentreerd, met een gelaagde structuur, diepte, rijpe tannines, mooie zuren met een zekere elegantie en tonen van specerijen.
Wijnbereiding De wijnstokken van ongeveer 40 jaar oud worden kort en laag gesnoeid, met kleinere druiven als resultaat en daardoor meer intensiteit. De druiventrossen worden gedeeltelijk ontsteeld. Na een aantal dagen koude maceratie (inweking), vindt de gisting op lage temperatuur plaats in open houten cuves. Daarna volgt rijping in gedeeltelijk nieuwe eikenhouten vaten van 228 l. Na 12 maanden wordt de wijn zonder te filteren gebotteld. Het rendement is laag.
Gebied gegevens De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Bourgogne Côte d’Or is een regionale subappellatie in de AOP Bourgogne en omvat in de Côte de Beaune en Nuits ongeveer 1.000 ha. De appellatie geldt zowel voor wit (chardonnay) als voor rood (pinot noir) en is pas sinds de oogst van 2017 van kracht. Het geeft de wijnboeren in de Côte de Beaune en Nuits de mogelijkheid om onderscheidend deze wijnen van de gewone Bourgogne blanc en rouge in de markt te zetten. Kwaliteit is vaak hoger dan de gewone Bourgogne, maar dat geldt ook voor de prijs. Pommard (320 ha) is een bekend wijndorp in de Bourgogne. In het begin van de jaartelling woonden er al mensen, nu nog zijn er diverse zeer smalle middeleeuwse straatjes. Er worden uitsluitend rode wijnen gemaakt met een stoer en stevig, mannelijk karakter. Veel pijnbomen hebben hier door de jaren heen plaats moeten maken voor wijnstokken. Het dorp bezit geen Grand Cru wijngaarden, wel 28 verschillende Premier Cru’s. Een goede Pommard wordt gekenmerkt door een diepe kleur en veel kracht, een wijn die lang moet rijpen voordat zijn stugheid verandert in fluweel.
Gegevens producent Dit domaine is al sinds 1600 in handen van de familie De Courcel. De huidige eigenaren zijn sinds 1976 Gilles de Courcel en zijn 3 zussen. Dagelijkse leiding is in handen van Anne Bommelaer en Marie de Courcel. De talentvolle wijnmaker is sinds 1996 Yves Confuron, mede eigenaar van het beroemde Domaine Confuron-Cotetidot in Vosne Romanée. Domaine de Courcel bezit zo'n 10,5 hectare wijngaarden. Hiervan valt bijna 5 hectare onder de premier cru 'Grand Clos des Epenots', dat in zijn geheel in bezit is van de Courcel. Verder bezit men o.a. een klein deel in de premier cru wijngaard 'Les Rugiens' en produceert in het totaal zo’n 50% Pommard Premier Cru. De jaarlijkse productie is gemiddeld 30.000 flessen. Men maakt voornamelijk rode wijn, maar van een hoger gelegen deel van de wijngaard Les Rugiens wordt van de chardonnay druif een fantastische witte wijn gemaakt. De wijnen van De Courcel behoren niet alleen tot de beste van Volnay, ze worden gerekend tot de beste rode wijnen van de gehele Côte de Beaune.
Serveren bij Wildgerechten of zachte, belegen kazen.
Serveertemperatuur 15 à 18ºC
Overige informatie Er wordt geëxperimenteerd met verschillende klonen van de pinot noir om te bepalen, welke op hun bodem het beste resultaat levert.
Allergeen sulfieten
Producent website domainedecourcel.com
 

Andere wijnen van deze producent

Domaine de Courcel