Vol rood van kleur, een rijke geur met donker fruit. De smaak is krachtig, zwoel en breed, veel sap en heel bessig met donker fruit als bosbes, braam, wat krenten en pruim. Aangenaam drinkbaar en niet te zwaar en zondoorstoofd.
Wijnbereiding
De druiven worden eind augustus, begin september handmatig geplukt, ontsteeld en gekneusd waarna de vergisting met eigen natuurlijke gistculturen spontaan start. De vergisting met schilcontact duurt ca. 20 à 25 dagen. Na de vergisting rijpt de wijn 3 maanden in Franse barriques waar ze ook de malolactische vergisting ondergaat, daarna een flesrijping van 6 maanden.
Gebied gegevens
Het wijngebied Apulië, Italiaans Puglia, ligt in het uiterste zuiden van Italië, het vormt op de landkaart de hiel en hak van de laars. Met ruim 100.000 ha wijngaard is het een van de grootste wijngebieden van Italië. Ooit werden de donkergekleurde wijnen met veel alcohol gebruikt om bij misoogsten in Italië maar ook elders in Europa magere wijnen meer kleur en body te geven. Maar sinds enkele decennia is Apulië een 'hot' item bij de wijnliefhebbers. EU subsidies en nieuwe inzichten en technieken hebben ervoor gezorgd dat er wel degelijk goede tot zeer goede wijnen gemaakt kunnen worden, zowel in wit als rood. Het landschap is nogal vlak, de temperatuur kan hier enorm oplopen, de koelte komt van de Middellandse en Ionische zee. De productie betreft veelal rode wijnen, succesvolle rassen als de negroamaro en de primitivo zijn toonaangevend. Zeer veel wijn wordt in bulk verhandeld, de wijnen van grote coöperaties en handelshuizen voorzien in een groot deel van de sterk groeiende verkoop. Maar ook kleine producenten zijn actief, zij bieden vaak karaktervolle wijnen van een goede tot zeer goede kwaliteit.
Gegevens producent
Marco Caiaffa heeft in het ten noorden van Bari gelegen Cerignola een mooi wijnbedrijf opgebouwd. 25 ha biologische wijngaard en recent 10 ha aangeplante jonge stokken staan tot zijn beschikking. Marco maakt in tegenstelling tot veel andere producenten in Puglia geen jammy en zoete, zondoorstoofde, zware wijnen maar gaat voor finesse en drinkbaarheid. Al zijn wijnen hebben een opwekkend zuurgehalte en passen zich naadloos aan bij een maaltijd. Specialiteit van Marco is de lokale nero di troia en de primitivo. Houtgebruik is altijd ondersteunend en de wijnen zijn aangenaam droog.
Serveren bij
Bij rood vlees, kalf, lamsvlees, Iberico, wild, gevogelte zoals eend, risotto's, paddenstoelengerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur
18ºC
Overige informatie
Er is jarenlang onderzoek gedaan naar de afkomst van de Primitivodruif. In 1994 heeft Carole Meredith van UC Davis aangetoond dat zinfandel identiek is. Na lang zoeken heeft men in Kroatië de ‘oer primitivo’ gevonden die lokaal crljenak kaštelanski heet. De oudst bekende naam is tribidrag. Het is dus van origine een Kroatisch druivenras.