Donker paarsrood van kleur. Intens, veel donker fruit in de neus. Rijpe bramen, iets zwarte peper, paprika en een kruidige toon, kenmerkend voor carmenère. Ronde, rijpe tannines met een plezierige bite en voldoende sap.
Wijnbereiding
Druiven zijn afkomstig van wijngaarden in de Colchagua Valley. Na de oogst worden de druiven ontsteeld en gekneusd en vindt 5 dagen inweking op lage temperatuur plaats. Aansluitend ongeveer een week vergisting op 27°-29°C. Na een malolactische gisting, rijpt de wijn vervolgens voor een kwart, 3 maanden op voornamelijk Frans en een klein percentage Amerikaans eiken. Na klaring vindt, indien nodig een koude behandeling plaats en wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens
Colchagua Valley valt met Cachapoal onder de subregio Rapel. Colchagua is gelegen in de centrale VI-regio van Chili (Region de Valle Central), heeft zich ontwikkeld tot een van de beste regio’s voor het telen van blauwe druivenrassen. Het gebied ligt 130 km ten zuiden van Santiago, wordt doorkruist door de rivier Tinguiririca en is na Maule het een na grootste gebied qua wijngaarden. Gebieden in Chili worden onderverdeeld in Costa, Entre Cordilleras en Andes. In de koelere en hogere gebieden (rond de 450 m richting de Andes) en de gebieden richting de oceaan (rond de 50 tot 100 m) worden ook steeds meer verteerbare rode en betere witte wijnen gemaakt. Centraal Colchagua Valley (300-400 m hoogte) is relatief vlak en kent alleen flinke heuvels in het oosten tegen de Andes, in het noorden als scheiding met Cachapoal en in het westen als barrière (Cordillera de la Costa) voor het kustgedeelte. De bodems bestaan uit alluviale gronden en arme bodems met vulkanisch sediment.
Gegevens producent
Begin vorige eeuw kwam Alberto Siegel als Duits immigrant naar Santiago. Zijn zoon Alberto studeerde landbouwkunde en kwam in de wijnbouw terecht. Diens zoon, alweer Alberto, richtte 30 jaar geleden Viña Siegel op, dat al snel uitgroeide tot een bedrijf met 700 ha aan wijngaarden. Deze liggen in de Valle de Colchagua (Entre Cordilleras), van Los Lingues bij San Fernando tegen de Andes tot 50 km naar het westen, de 205 ha grote San Alberto de Peralillo wijngaard (gebied Parrones in de Costa zone op 107 m hoogte met meer vulkanische bodems), waar de invloed van de oceaan merkbaar is. Het Colchagua Valley gebied kent een grote variatie aan bodemtypen en klimaten. Tevens bezit men wijngaarden in het wat zuidelijker gelegen Curicó en het noordwestelijker gelegen koele Valle de Leyda. Wijnmaakster is Fabiola Calderón en de Fransman Didier Debono is consulterend oenoloog. De filosofie van Fabiola is het optimaal tonen van het karakter van de druif, gekoppeld aan drinkbaarheid en expressie van het terroir. Het wijnbedrijf is gevestigd op San Elías Estate in Palmilla en in 2012 met de modernste technologie gerenoveerd. De wijnen hebben voldoende vulling, fruit en zijn niet te geconcentreerd. De vatenkelder bestaat uit Frans en Amerikaans eiken. Bij Viña Siegel worden alle wijngaarden geïrrigeerd met het druppelirrigatiesysteem via rubberslangen. Siegel is een zeer actief bedrijf en aangemerkt als 'sustainable', duurzaam dus, waarin richtlijnen voor wijn en wijnbouw, maar ook sociale en economische doelen zijn vastgelegd. De bodem wordt organisch bemest, men gebruikt geen pesticiden. Zie www.sustentavid.org.
Serveren bij
Bij rood vlees, lam en vooral wild, gekruide en pittige stoofschotels zoals Hongaarse goulash met paprika.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
De Crucero Collection ontleent zijn naam aan een van de 7 wijngaarden die de familie Siegel bezit: de 60 ha grote op 360 m hoogte gelegen Viñedo El Crucero. De opbrengst per ha bedraagt ongeveer 90 à 100 hl/ha.