Robijnrode kleur. Rijk, intens bouquet met rood kersenfruit en zwoele kruiden. In de mond een warme smaak, fluwelig, krachtig en mooi in balans met iets zoet overrijp rood fruit en zachte tannines.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geplukt en vergisten op 32°C voor optimale extractie uit de schillen in kleine tanks. Er wordt uitsluitend gewerkt met gisten uit de wijngaard. De gistingstijd bedraagt 18-20 dagen, waarbij de schillen regelmatig naar de bodem van de tank geduwd worden en het sap van onderuit over de schillen gepompt wordt. Dan gaat de wijn minstens 12 maanden op Franse barriques, hier vindt de malolactische gisting en rijping plaats. Tijdens die periode wordt de wijn enkele keren overgestoken op nieuwe vaten om de wijn te klaren, waarna de wijn zonder filtering of klaring op fles gaat.
Gebied gegevens
Carmignano is een klein wijnbouwgebied van bijna 200 ha in Toscane, 20 à 25 km ten westen van Florence. Het Carmignano gebied staat al eeuwenlang zeer goed bekend, reeds in 1716 legde Groothertog Cosimo de Medici in een officieel decreet, genaamd de ‘Bando’, strenge regels omtrent het Carmignano gebied en de wijnbereiding vast. In dit kleine gebied zijn enkele tientallen producenten actief, waarvan er een tiental zelf bottelen. De bodem bevat veel kalk en ‘galestro’, een combinatie van leisteen en mergel. Carmignano bevat vaak een deel, tot 15% cabernet sauvignon. Het was Catharine de Medici, in de 16e eeuw koningin van Frankrijk, die deze druif naar Carmignano bracht.
Gegevens producent
Azienda Agricola Piaggia bezit momenteel 25 ha, waarvan 15 ha beplant met wijnstokken, de rest deels met olijfbomen. Mauro Vanucci kocht rond 1975 zijn eerste percelen grond, de eerste productie was in 1991. Vader Mauro en dochter Silvia Vannucci produceren hier, onder toezicht van de getalenteerde wijnmaker Alberto Antonini, jaarlijks ruim 80.000 flessen, een gemiddeld rendement van slechts 40 hl (!) per ha. Alle druiven worden met de hand geplukt, er wordt alleen gist uit de natuur gebruikt, er wordt niet geklaard of gefilterd. Zeer authentieke wijnen dus, smaakvol met een groot bewaarpotentieel. De recentelijk geheel vernieuwde kelder is gebouwd in een heuvel, waardoor de wijnen onder ideale omstandigheden rijpen. De wijngaarden zijn gelegen op gemiddeld 250 meter boven zeeniveau.
Serveren bij
Bij stevige geroosterde, gegrilde vleesgerechten van rund, kalf, ouder lam en wild, stoofgerechten, risotto's met intense paddenstoelensmaken, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur
18ºC
Overige informatie
Met de oogst van 1999 brengt Piaggia voor het eerst deze wijn op de markt, genoemd naar de wijngaard Il Sasso. 'Il Sasso' betekent letterlijk: de steen, de rots en heeft betrekking op een perceel met veel stenen in de bodem, gelegen nabij het gehucht S. Cristina a Mezzana.