Licht goudgeel van kleur. Bloemen en rijp fruit in het aroma. Zacht droge mousse in de mond met iets appel, peer en citrusfruit in de smaak, goede vulling, elegant en zuiver en modern gemaakt.
Wijnbereiding
De basiswijn wordt gebotteld en opnieuw in gisting gebracht. Rijping op fles gedurende minimaal 10 à 12 maanden, zodat de fijne mousse zich kan ontwikkelen. Een beperkte dosage, gemiddeld 11 gram/liter, wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Cava heerlijk fris en aangenaam droog blijft.
Gebied gegevens
Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya (in totaal zo’n 43.000 ha) ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het is een heuvelachtig gebied dat zich uitstrekt vanaf de kust tot ongeveer 35 km in het binnenland. Zo'n 28.000 ha zijn beplant met de wijnstok, waarmee Penedès een van de grootste gebieden voor mousserende wijn ter wereld is. Hier wordt zo’n 80% van alle Cava geproduceerd en als je naar geheel Cataluña kijkt 90%. De overige 10% van de bijna 38.000 ha in totaal voor Cava wordt gemaakt in zes andere Spaanse wijngebieden zoals Rioja, Navarra, Valencia ea. Cava heeft een eigen DO, maar mag dus als enige DO uit een groot deel (7 regio’s) van Spanje afkomstig zijn. Het gebied Penedès bestaat eigenlijk uit een drietal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Het gebied wordt verdeeld in 3 subzones: Bajo Penedès, Penedès Superior en Penedès Central. Voorkomende druivenrassen zijn xarel.lo, parellada, macabeo, trepat, tempranillo (ull de llebre) en internationale rassen als chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir ea. Naast de steeds betere stille wijnen is Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. Met Comtats de Barcelona wordt aangegeven dat deze Cava westelijk ten noorden tot zuiden van Barcelona komt.
Gegevens producent
In het zuidelijke gedeelte van Cataluña, de Penedès, ligt het plaatsje L'Arboç, waar de plaatselijke coöperatie heerlijke mousserende wijnen maakt. In 1919 werd het bedrijf opgericht, heden zijn er ongeveer 400 leden, die samen 1.000 ha wijngaard bewerken. L'Arboç ligt op slechts 10 km van de zee, die een welkome koelte in de warme zomer garandeert. De wijn werd altijd verkocht aan de grote cava- producenten, maar in 2006 werd buiten het plaatsje een nieuw gebouw neergezet, voorzien van de meest moderne apparatuur. Vanaf toen is men zelf gaan bottelen. Cellers de l’Arboç is onderdeel van de het grote Castell d’Or. Joan Rabadà is de wijnmaker. De nadruk ligt op het maken van een kwalitatief goede cava voor een betaalbare prijs. De meeste wijn blijft in Spanje, 30% gaat in de export. Prijs-kwaliteit is hier zeer goed voor elkaar!
Serveren bij
Als aperitief, bij lichte visgerechten, tapas, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur
7 à 9ºC
Overige informatie
Gemaakt als Champagne, dus met een tweede gisting op fles, in Spanje de 'Método Tradicional' genoemd. Wettelijk moet Cava minimaal 9 maanden sur latte rijpen. Brut heeft wettelijk maximaal 12 gram restsuiker/l. Cataluña wordt in het Catalaans geschreven als ‘Catalunya’. Drie lokale druivenrassen worden in Cataluña voor de productie van cava gebruikt, de smaakvolle lokale xarel.lo, de wat neutrale macabeo (elders in Spanje wel viura genoemd), en de heerlijk frisse parellada.