Frisdroge Chablis met een minerale, complexe smaak. Goudgroen van kleur met een schoon en ferm karakter. Naast een kenmerkende frisheid heeft de wijn een soepele, milde smaak. Zo smaakt een echte Chablis.
Wijnbereiding
De druiven komen uit de dorpen Lignorelles, Beines en Poinchy. Binnen enkele dagen worden de druiven van in totaal 19,4 ha machinaal geoogst. Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur op roestvrij stalen tanks. De wijnen worden voor de botteling licht gefilterd.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Chablis (5.140 ha) ligt tussen Parijs en Beaune, nabij de stad Auxerre. Net als in de rest van de Bourgogne staat de Chardonnay ook in Chablis aan de basis van alle witte kwaliteitswijnen. Toch is een Chablis duidelijk te onderscheiden van andere witte Bourgognes. Reden is de Kimmeridge bodem die in Chablis zorgt voor een duidelijk droog en mineraal karakter met een uiterst verfijnde structuur. Ook het gebruik van eikenhout voor vergisting en rijping is in Chablis veel minder gangbaar dan elders in de Bourgogne. Uit Chablis komen uitsluitend witte wijnen, in kwaliteit oplopend van Petit Chablis (885 ha), Chablis, Chablis Premier Cru (samen 4.150 ha) tot de Chablis Grand Cru (105 ha).
Gegevens producent
Thierry Hamelin bezit in totaal 36,7 ha wijngaard in de dorpen Lignorelles, Beines en Poinchy. Het is een familiebedrijf van vader op zoon, gesticht rond 1840, waarin ook zijn zoon Charles (7e generatie) actief is. In 2012 is er net buiten het dorp een spraakmakend gebouw neergezet, waar naast vinificatie en opslag veel ruimte is voor bezoekers/toerisme. Vanwege de sterk kalkhoudende bodem is Chablis doorgaans strak droog en mineraal. Om deze eigenschappen noemde men Chablis vroeger ook wel 'oesterwater'. Om dit frisse karakter te behouden, wordt bij Hamelin vergist en gerijpt in roestvrij staal. De wijn wordt verplaatst via valdruk. Tegenwoordig zijn er nogal wat producenten die een stevige, volle Chablis maken, vaak met duidelijk nieuw eiken in de smaak. Hamelin maakt een type dat weliswaar ook soepel drinkt, maar dat ook duidelijk het karakter heeft van een klassieke Chablis, dus: frisse zuren en een brede, droge structuur met alleen in de Premier Cru wijnen iets eiken van gebruikte vaten van 500 liter. Sinds 1982 voert Wijnimport J. Bart de wijnen van Hamelin exclusief in Nederland.
Serveren bij
Als aperitief, bij lichte visgerechten, schaal en schelpdieren met diverse bereidingsmogelijkheden, knolgroentegerechten en salades, milde kazen.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
De bodem, bestaat uit kalksteen en klei waarin fossiele afdrukken van schaaldieren. Het was hier ooit een zee, de kalklaag is 155 miljoen jaar oud en wordt Kimmeridge genoemd.