Bleekgele kleur, in de neus verfijnd wit fruit als peer en ananas. Zachte aandronk, zuiver en fris, elegant met veel fruit, ook rijk met milde zuren en iets van boter en vanille.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geoogst, na de persing bezinkt het sap 24 uur in een tank op 15ºC. Dan volgt in houten vaten de vergisting, waarbij het bezinksel elke 2 weken door de jonge wijn wordt geroerd. Dit noemt men de bâtonnage, de smaak van de wijn wordt er ronder en voller door. Afhankelijk van het oogstjaar worden de vaten voor 40% vernieuwd. De jonge wijn rijpt maximaal 1 jaar op vaten, in augustus wordt de wijn op fles gebracht.
Gebied gegevens
De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de gebieden Yonne (Chablis), Côte d'Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Er worden wijnen gemaakt bij coöperaties, handelshuizen en kleine wijnboeren, bij deze laatste zijn de meest karaktervolle wijnen te vinden. Daarom is het van groot belang op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnay druif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir.
Gegevens producent
De familie Morey is al sinds 1643 actief in Chassagne. Bernard Morey, al sinds 1985 in onze lijst aanwezig, heeft anno 2006 zijn wijngaarden verdeeld tussen zijn zonen Vincent en Thomas. Vincent, de 10e generatie Morey, en zijn vrouw Sophie bezitten 20 hectare wijngaard, 12 ha pinot noir en 8 ha chardonnay in de dorpen Cheilly-les-Maranges, Santenay, Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin en Puligny-Montrachet. De bodem in dit gebied bevat doorgaans veel klei en kalksteen en hier en daar wat kiezel. Vincent werkte sinds 1986 samen met zijn vader, de laatste jaren ook als wijnmaker. Zijn vrouw was ook wijnmaakster bij haar moeder in het familiebedrijf Domaine Ménager-Belland in Santenay. Doel van Vincent en Sophie is om ronde, rijke witte wijnen te maken, met duidelijke boter tonen, gekoppeld aan een goede frisheid en bewaarcapaciteit. Voor rood worden uitsluitend volledig rijpe druiven geoogst. Fruit, finesse en een minimum aan bitters zorgen ervoor dat de rode wijnen al jong gedronken kunnen worden.
Serveren bij
Rijke visgerechten met diverse bereidingsmogelijkheden (ook gerookt), schaaldieren met Mediterrane of Aziatische smaken, blank vlees, gevogelte, zwezerik, groente/paddenstoelen gerechten, milde tot romige pittige kazen zoals Mont d'or, Munster.