Complexe, maar tegelijk ronde wijn door de zachte, rijpe tannines. Heerlijk soepele aanzet, met veel concentratie, denk aan kruiderij en hout maar ook een goede roodfruit-structuur. De wijn kenmerkt zich door lengte en balans in kracht en souplesse.
Wijnbereiding
In Château du Tertre zijn enorme investeringen gedaan met name qua verbeteringen in de wijnbereidingen. De wijn wordt, in plaats van met pompen, nu bijvoorbeeld zo veel mogelijk verplaatst via zwaartekracht, zelfs de betonnen vaten zijn taps toelopend. Na een strenge selectie worden de met de hand geplukte druiven gedeeltelijk op traditionele grote houten vaten en gedeeltelijk in de eerder genoemde betonnen vaten gedurende 2 à 3 weken vergist. Daarna krijgt de wijn 18 maanden houtrijping, deze barriques zijn van Frans eiken en de helft daarvan is nieuw. De wijn wordt voor de botteling gefilterd met eiwit.
Gebied gegevens
Margaux (1.490 ha) is de meest zuidelijke gelegen Médoc-appellatie in de Haut-Médoc, op de linkeroever van de Gironde. Hier en in o.a. Pauillac, Saint-Estèphe en Saint-Julien worden de 60 beste wijnen van de Médoc gemaakt, t.w. de Grand Cru Classés du Médoc. Margaux is hierin met 21 Crus Classés een zeer belangrijke wijngemeente. De wijngaarden zijn gelegen aan de brede rivier de Gironde. Het landschap is betrekkelijk vlak, hier en daar zijn heuvels (croupes) tot 40 meter hoog. De bodem bevat net als in de rest van het gebied veel kiezel, waardoor het regenwater snel afwatert. Door de aanwezigheid van de Atlantische Oceaan en de brede rivier de Gironde is het klimaat mild, de wind zorgt in de zomer voor afkoeling. De wijnen uit Margaux worden vaak vrouwelijk genoemd vanwege de zachte elegantie en het verfijnde bouquet.
Gegevens producent
De geschiedenis van Château du Tertre gaat heel ver terug. Als we de geschiedenisboeken erop terug slaan, wordt er al over du Tertre gesproken in de 16e eeuw. Na de tweede wereld oorlog was het Philippe Gasqueton die Ch. du Tertre weer op de kaart heeft gezet. Hij bracht de wijngaarden en de wijnkelders in goede conditie, zodat de wijn bij de top uit Margaux gerekend wordt. Echter, de echte kwaliteitsslag is door wijlen Eric Albada Jelgersma (van Laurus) gemaakt, hij nam het Château met 52 ha wijngaard in 1997 over van de weduwe Gasqueton. Er zijn 21 ha beplant met cabernet sauvignon, 18 met merlot en 25 met cabernet franc en petit verdot. Met enorme ambitie en dito investeringen staan de wijnen van Château du Tertre weer op de kaart. Alexander van Beek was de directeur, en is dat trouwens ook van Château Giscours eveneens in Margaux, dat ook in handen is van wijlen Eric Albada Jelgersma. Denis Dubourdieu is oenologisch consultant bij du Tertre. Begin 2020 is het Château verkocht aan de familie Helfrich, bekend van Les Grands Chais de France.
Serveren bij
Gebraden / gegrild wild, rood vlees, lam, gerechten met paddenstoelen, stoofschotels en oude, pittige en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur
17 à 18ºC
Overige informatie
In 1855 werden de beste 61 wijnen uit de Haut-Médoc gekwalificeerd als 'Grand Cru Classé', weer onderverdeeld in de 1ste tot de 5e Cru. Geselecteerd werd op de prijzen die voor de wijnen betaald werden sinds ongeveer 1750. Tot de 1ste cru behoren Château Lafite, Latour, Margaux, en uit de Graves Haut-Brion. In 1973 werd Château Mouton aan deze vier toegevoegd. In 1932 werden enkele honderden wijnen als 'Cru Bourgeois' wijnen geselecteerd, ook verdeeld in diverse categorieën. In tegenstelling tot de Grand Cru Classé's wordt het verkrijgen van de Cru Bourgeois (na een jaarlijkse aanpassing tussen oogstjaren 2008 en 2017) sinds 2020 voor 5 jaar toegekend (oogsten 2018-2022 voor in totaal ongeveer 250 châteaux). Dit gebeurt door een onafhankelijke beoordeling van de kwaliteit van 5 jaren en de hogere categorieën Cru Bourgeois Supérieur en Cru Bourgeois Exceptionnel zijn weer in ere hersteld.