Strogeel van kleur. Elegante geur van acacia, perzik, ananas en toast. Rijke inzet, opnieuw wit fruit, mooie balans van verfijnde zoetheid met opmerkelijke frisheid, honing, hazelnoot, voortgezet in een lange volle afdronk.
Wijnbereiding
Omdat bij zoete Sauternes wijnen de aanwezigheid van botrytis cinerea zeer gewenst is, vindt de oogst over een langere periode plaats. Regelmatig worden de rijpe druiven gecontroleerd, alleen de aangetaste trossen of delen ervan worden geoogst. Om die reden is het rendement per hectare extreem laag, gemiddeld zo’n 1.500 liter. Vergist wordt in kleine roestvrij stalen tanks van 5.000 liter, die door koeling op ongeveer 20ºC worden gehouden. Dit om de delicate aroma’s te behouden. Gisting afhankelijk van het druivenras duurt zo'n twee tot vier weken. Na 12 maanden volgt een lichte filtering, waarna de wijn wordt geblend. Aansluitend rijpt de wijn 20 à 24 maanden in deels barriques van eiken uit Allier, waarvan jaarlijks 1/3 deel wordt vernieuwd, deels in roestvrij stalen tanks. Daarna gaan de wijnen in de fles, jaarlijks gemiddeld 60.000 stuks.
Gebied gegevens
Sauternes is de naam van een klein wijngebied van bijna 2.000 hectare aan de linkerkant van de rivier de Garonne. Het is een relatief vlak gebied, gelegen zo’n 40 km van de stad Bordeaux. Het gebied omvat 5 dorpjes, t.w. Sauternes, Fargues, Bommes, Preignac en Barsac. De bodem van Sauternes (wat hoger gelegen en heuvelachtiger) bevat veel kiezel en in Barsac (mag een eigen herkomstbenaming voeren voor de 850 ha wijngaard) juist vaak veel meer kalksteen. Hier worden de mooiste zoete wijnen van Frankrijk gemaakt. Door het gebied loopt een riviertje, de Ciron, die belangrijk is voor de vorming van de botrytis. Deze speciale schimmel ontwikkelt zich in het warme, vochtige najaar en bedekt via de ochtendnevel de rijpe druiven. Door de hitte van de dag groeien de schimmels snel, zij perforeren de schil, waardoor een deel van het sap wegloopt, er resteert dan een hoogwaardig concentraat van suikers en geur- en smaakstoffen. Dit proces noemt men de ‘pourriture noble’, oftewel ‘edele rotting’. Droge witte wijnen uit deze beroemde streek moeten als Bordeaux Blanc verkocht worden.
Gegevens producent
Château Filhot is in opdracht van Robert Filhot gebouwd in 1709, de wijngaarden dateren al van rond 1640. Het geheel wordt omgeven door bossen, die de wijngaarden beschutten. Het statige kasteel omvat 350 hectare, waarvan 62 ha is beplant met op zuidwest gelegen wijnstokken, t.w. semillon 37 ha, sauvignon blanc 23 ha en 2 ha muscadelle. De gemiddelde leeftijd is 35 jaar. De bodem bestaat uit kiezel, zand en klei, gelegen op een kalkrijke ondergrond. De huidige eigenaar is graaf Henri de Vaucelles, die bij de wijnbereiding terzijde wordt gestaan door zijn zoon Gabriel. In de classificatie van 1855 is Sauternes als enige dorp buiten de Médoc ( naast Château Haut-Brion in Pessac ) opgenomen. In die classificatie heeft Château Filhot de classificatie 2e Cru Clasée gekregen.
Serveren bij
Bij rilette's, ganzenlever of eendenlever, stoofgerechten van blank gevogelte en paddenstoelen, desserts van rood fruit, perzik, abrikoos, peer, crème brulée en klassieke soufflé's.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
Bij langdurige regen in het najaar kan de 'edele' rotting veranderen in een schadelijke variant, de 'grijze' rotting. Dan is de oogst verloren, en wordt in het slechtste geval dat jaar geen wijn gemaakt.