Granaatrode Bordeaux. Stevige, intense en evenwichtige wijn. De aroma's van donkerrood fruit, kruiden en de aangenaam geïntegreerde tannines presenteren zich in goede harmonie. Karakteristieke rechteroever Bordeaux met veel drinkplezier.
Wijnbereiding
De wijnen worden traditioneel gevinifieerd. De druiven ondergaan een lange vergisting van 4 à 5 weken, daarna volgt 18 maanden rijping in roestvrij stalen tanks, aansluitend wordt de wijn geklaard met eiwit en gebotteld.
Gebied gegevens
Het wijngebied Côtes de Bourg ligt 30 km van de stad Bordeaux, aan de rechteroever van de Gironde. De 3.800 hectare wijngaarden vertegenwoordigen ongeveer 1% van alle AOP-wijngaarden in Frankrijk. Côtes de Bourg omvat 15 gemeenten die allen profiteren van de goede ligging ten opzichte van de zon. De wijnstokken zijn geplant in een kalk/klei-bodem en meer landinwaarts kiezelhoudend en staan onder de gunstige invloed van de Atlantische Oceaan. De merlot is de meest aangeplante en belangrijkste druif van de Côtes de Bourg. Daarnaast mogen nog cabernet franc, cabernet sauvignon en malbec gebruikt worden. Geen carmenère en petit verdot. Een zeer klein deel van de productie is witte wijn. Bourg en Bourgeais zijn ook namen die gebruikt mogen worden, maar in de praktijk ziet men bijna alleen maar Côtes de Bourg.
Gegevens producent
Château Nodoz is al sinds 1789 een familiebedrijf. Na de wijncrisis van de 30'er jaren nam Mr. Jean-Louis Magdelaine het heft in handen. Tegenwoordig hebben Sandrine Magdeleine-Cenac en haar man Jean-François Cenac het heft in handen. De huidige 40 hectare zijn aangeplant met merlot, cabernet sauvignon, malbec en cabernet franc. De bodem bestaat uit kalk en klei met veel kiezels, die voor een goede afwatering zorgen. Met de uitstekende ligging op het zuidoosten krijgen de wijnstokken optimaal zonlicht en warmte, wat gezonde en rijpe druiven tot gevolg heeft. De wijnen van Château Nodoz wonnen al diverse medailles.
Serveren bij
Gebraden of gegrild rood vlees, vederwild zoals eend, stoofschotels, stevige en blauwe kazen.