Dieprode wijn met verleidelijk zacht fruit in de geur. De smaak is zacht en soepel met voldoende intensiteit met fraaie zuren. Tonen van laurier, rood fruit en eiken wisselen elkaar af.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geplukt. Vergist wordt in roestvrij stalen tanks. Na een periode van stabilisatie wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens
Het Bordeauxgebied is bijna ideaal te noemen voor de wijnteelt. De geologische samenstelling, de bodems en het klimaat bieden samen voortreffelijke omstandigheden. Binnen de Bordeaux vinden we verschillende terroirs die ieder een eigen karakter aan de wijn meegeven. Het gebied wordt in drieën gedeeld door rivieren, de Dordogne en de Garonne die samenstromen in de Gironde. De zones Médoc en Graves liggen op de linkeroever, tesamen met de zoete wijnen-enclaves. Op de rechteroever ligt de Libournais die wordt gedomineerd door Saint-Emilion en Pomerol. In het systeem van de appellations zijn er 3 groepen. De generieke Appellation d’Origine Protégée (AOP) voor wijnen die uit een groot deel van de Bordeaux (60.000 ha, meer dan de helft van de Bordeauxstreek) kunnen komen zoals Bordeaux en Bordeaux Supérieur, of de specifieke AOP's die verwijzen naar bepaalde districten (bv. Côtes de Bourg, Entre-deux-Mers, Médoc) of de gemeente-AOP's (bv. Pauillac, Margaux). Bordeaux Supérieur onderscheidt zich van Bordeaux door een lager toegestaan rendement, een wat hoger minimaal alcoholpercentage en een langere opvoeding (wel of niet op hout).
Gegevens producent
Château Trincaud is sinds 1992 eigendom van François Janoueix. Het Château is gelegen op het plateau van Trincaud, bij het dorpje Bonzac. Vanaf het terras ziet men uit over de vallei van de rivier de Isle en kijkt men over de wijngaarden van Pomerol en Saint-Emilion. Château Trincaud omvat 30 hectares, waarvan er 12 hectares zijn beplant met wijnstokken. Deze stokken zijn gemiddeld 45 jaar oud en het rendement is met 45 hectoliter per hectare laag voor een Bordeaux Supérieur. De kelders van het kasteel van Trincaud zijn gebouwd in de 16e eeuw. Op deze plaats is in 1860 een nieuw kasteel gebouwd. De bodem is typerend voor dit gebied namelijk klei en kalksteen, wat men ook in Saint-Emilion aantreft. De ondergrond bevat veel kiezel, deze waterdoorlatende bodem dwingt de druif met de wortels diep op zoek te gaan naar water.
Serveren bij
Rood vlees en wildgerechten, gebraden en gegrild, stoofgerechten en harde / blauwe kazen.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
Maison François Janoueix is sinds 1898 gevestigd aan de kade in Libourne, de wijnhoofdstad van de rechteroever, waarmee de wijngebieden van Saint Emilion, Pomerol, Fronsac, Bourg en Blaye bedoeld worden. Het huis bezit ruim 100 ha wijngaard en 14 Châteaux in deze regio’s, voornamelijk in de Pomerol en Saint-Emilion. Een ervan is Château Trincaud net ten noorden van Saint-Emilion en Pomerol. Daarnaast verhandelt men ook wijnen uit het hele Bordeauxgebied.