Dieprood van kleur, een rijk bouquet van rode vruchten, als kers, framboos. Milde en aangename smaak met mooi fruit, wat aardse nuances en een soepele en verfijnde afdronk. Jong drinken, iets gekoeld mag.
Wijnbereiding
De wijngaarden voor deze wijn liggen iets ten westen van het dorpje Chorey. Ruim 8 ha is hier beplant met de pinot noir druif. Na een zachte persing worden de druiven ontsteeld. De most wordt gekoeld, de gisting duurt 2 à 3 weken. Twee keer per dag wordt voor extractie van kleur en smaak de gistende most over de schillen gepompt. Aansluitend rijpt de jonge wijn minimaal 12 maanden in barriques. Dan volgt een natuurlijke klaring in grote vaten, waarna de wijn afhankelijk van de helderheid geen of een lichte filtering ondergaat. Aanbevolen wordt de wijn binnen 10 jaar te drinken.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnay druif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het dorpje Chorey-les-Beaune (134 ha) ligt 2 km ten Noorden van de stad Beaune. Er wonen ongeveer 500 mensen, die voornamelijk werkzaam zijn in de wijnbouw. De betere wijnen uit Chorey komen in de handel onder de naam Chorey-les-Beaune. Veel anonieme, wat mindere wijnen gaan op fles onder de verzamelnaam Côtes de Beaune Villages en worden dan vaak versneden met andere wijnen uit in totaal 16 dorpjes, die hun wijnen als Côtes de Beaune Villages mogen aanbieden.
Gegevens producent
Het wijngoed van Arnoux Père et Fils omvat 22 ha. Het is een oud familiebedrijf, Pascal Arnoux nam het bedrijf in 2007 over van zijn beide ooms Michel en Rémi. Deze 22 ha zijn versnipperd in 26 perceeltjes en zijn gelegen op de zacht glooiende delen van de gemeenten Beaune, Chorey-lès-Beaune, Savigny-les-Beaune, Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses, Ladoix-Serrigny en in de Hautes Côtes de Beaune in de gemeente Echevronne. Modern wijngaardbeheer staat aan de basis, natuurlijke (afweer)middelen als insecten en geurcapsules krijgen de voorkeur boven spuiten met schadelijke stoffen. Daarnaast wordt, middels ploegen, veel tijd besteed aan de doorlaatbaarheid van de bodem. Vijftig plukkers halen de oogst binnen, alleen de beste trossen worden geoogst. Iets meer dan 100.000 flessen worden jaarlijks geproduceerd, waarvan 30% geëxporteerd wordt.
Serveren bij
Kalfsvlees, lam, blank gevogelte en vederwild, eend, ree, gerechten met truffel/paddenstoelen, vegetarische groentegerechten.
Serveertemperatuur
15 à 17ºC
Overige informatie
In de Côte d'Or voeren de allerbeste wijngaarden de eretitel Grand Cru, het zijn er slechts 32. Daarna volgen zo'n 640 wijngaarden die geklasseerd zijn als Premier Cru. De Côte de Nuits zijn hoofdleverancier van de allerbeste rode wijnen, voor de allerbeste witte wijnen moet je in de Côte de Beaune zijn.