rr

Cinquenoci Primitivo

Aanbieding
2021750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 70149-2021
Producent Tagaro
Classificatie IGP Puglia
Soort Wijn Volle rode wijn
Druivenras(sen) primitivo
Land Italië
Wijnregio Puglia
Karakter Vol rood van kleur. Intense geur van pruimenjam met zwarte bessen, hout en kruiden. Rijk maar niet zoet.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geoogst. Na de vergisting in roestvrij stalen tanks rijpt de wijn 6 maanden op vaten van Frans eikenhout.
Gebied gegevens Het wijngebied Apulië, Italiaans Puglia, ligt in het uiterste zuiden van Italië, het vormt op de landkaart de hiel en hak van de laars. Met ruim 100.000 ha wijngaard is het een van de grootste wijngebieden van Italië. Ooit werden de donkergekleurde wijnen met veel alcohol gebruikt om bij misoogsten in Italië maar ook elders in Europa magere wijnen meer kleur en body te geven. Maar sinds enkele decennia is Apulië een 'hot' item bij de wijnliefhebbers. EU subsidies en nieuwe inzichten en technieken hebben ervoor gezorgd dat er wel degelijk goede tot zeer goede wijnen gemaakt kunnen worden, zowel in wit als rood. Het landschap is nogal vlak, de temperatuur kan hier enorm oplopen, de koelte komt van de Middellandse en Ionische zee. De productie betreft veelal rode wijnen, succesvolle rassen als de negroamaro en de primitivo zijn toonaangevend. Zeer veel wijn wordt in bulk verhandeld, de wijnen van grote coöperaties en handelshuizen voorzien in een groot deel van de sterk groeiende verkoop. Maar ook kleine producenten zijn actief, zij bieden vaak karaktervolle wijnen van een goede tot zeer goede kwaliteit.
Gegevens producent Progetto Vino, letterlijk 'wijnproject', is een zeer innovatief concept dat werd ontwikkeld door Michele Lorusso, de bevlogen eigenaar van Masseria Tagaro, een fraai wijnbedrijf in Locorotondo. Door zijn grote kennis van het gebied zag hij dat veel wijnboeren moeizaam de omslag van eenvoudige naar kwalitatief goede wijnen konden maken en mede daardoor ook problemen ondervonden om een afzetmarkt voor hun wijnen te vinden. Dat was voor hem de reden Progetto Vino op te starten, een adviesbureau waarin ervaren wijnmakers, de wijnboeren bijstaan de kwaliteit te verbeteren. Dat gebeurt in de wijngaard, maar zeker ook in de wijnkelder. Ook zorgt Progetto Vino voor de marketing en verkoop.
Serveren bij Bij rood vlees, wild, eend, stoofschotels in combinatie met specerijen en zoete componenten zoals veenbessen, vijg. Bij pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 16 à 18ºC
Overige informatie Voor de cultivatie wordt de ‘Alberello-methode’ gebruikt. In tegenstelling tot traditionele wijngaardsystemen waarbij ranken langs draden of trellis worden geleid, wordt bij de Alberello-methode de plant gesnoeid tot een rond struikje: een klein druivenboompje. Deze unieke manier van cultiveren creëert een "afdakje" van bladeren dat de delicate druiven beschermt tegen het harde, directe zonlicht van Zuid-Italië. De uiteenlopende takken met hun laaghangende druiventrossen bevorderen ook de luchtcirculatie tussen de druivenranken, waardoor het risico op ziektes wordt verminderd.