In de neus klein rood fruit, aardbei, framboos en perzik. Floraal en aangenaam fris. De smaak is mondvullend, plezierig droog, vol van klein rood fruit, kruiden en een klein bittertje. Zachte en elegante smaak met milde zuren en een lange afdronk.
Wijnbereiding
De druiven worden na de pluk geselecteerd en na een lichte persing volgt er bij 10°C klaring van de most, débourbage genaamt, gedurende 48 uur. Daarna vergist de most bij gecontroleerde temperatuur van 18°C. Er vind geen malolactische omzetting plaats om de frisheid te behouden. Na klaring en lichte filtering wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens
Het gebied Coteaux d’Aix en Provence (ruim 4.300 ha) kreeg in 1985 de officiële Appellation Contrôlée-status. Het gebied ligt in het westen van de Provence tussen de AOP’s Côtes de Provence en Côtes du Rhône in. Rosé is hier net als in de Côtes de Provence dominant in de productie (82,5%) naast wat rood (12%) en een beetje wit (5,5%). De bodems bevatten vaak kiezels en de wijngaarden liggen van het vlakke land tot in de heuvels van soms wel 400 m. Toegestane druivenrassen zijn grenache, carignan, cinsault, mourvèdre, counoise en syrah. Cabernet sauvignon wordt ook vaak in de blend gebruikt en mag maximaal 30% hiervan uitmaken. Coöperaties spelen een belangrijke rol in dit relatief jonge opkomende wijngebied.
Gegevens producent
De coöperatie Vignoble du Roy René is in 1922 opgericht door Jules Reynaud, burgemeester van Lambesc. De naam komt uit de historische band in de vijftiende eeuw met de Provence van Roy René (Duc d’Anjou, Comte de Provence en Forcalquier). In 1998 is deze coöperatie gefuseerd met de cooperatie van Saint-Cannat (Le Cellier du Bailli de Suffren) en behoort sindsdien tot een van de grootste bedrijven in deze regio. Traditioneel bezit dit bedrijf betonnen cuves maar de laatste 10 jaar zijn er behoorlijke investeringen gedaan in rvs-tanks en moderne persen. De coöperatie omvat in totaal 900 ha waarvan 72% behoort tot de AOP Coteaux d’Aix-en-Provence en de rest is IGP Méditerranée. De bodems zijn hier veelal zand- of kalkkleihoudend. Het bedrijf heeft voor de AOP-wijnen vooral grenache noir, syrah, cinsault en cabernet sauvignon aangeplant staan. Oogst vindt meestal ’s nachts met de machine plaats. Vignerons du Roy René is HVE-gecertificeerd (Haute Valeur Environnementale) op niveau 3 en op dit moment is al 25% van de wijngaarden biologisch gecertificeerd.
Serveren bij
Perfect bij Bouillabaisse, stevige visgerechten, kreeft, langoustines. Geroosterd, gegrild gevogelte en blank vlees in combinatie met Mediterrane smaken, pasta's, gedroogde hammen en worstsoorten.