Wat opmerkelijk is voor deze wijn is de lichte roze kleur, verkregen uit de koperkleurige schillen van de pinot grigio druif. In zijn neus vol rood fruit van bosaardbeien en iets bloemig. In de smaak fris rood fruit, licht romig en kruidig en heerlijk soepel met een verkwikkende afdronk.
Wijnbereiding
De druiven worden ontsteelt, gekneusd en krijgen dan een koude schilweking op 8°C. voor een uur of 6 tot 8. Dit bevordert de kleuropname en de afgifte van aroma’s in het sap. Dit alles vindt plaats in de pers, zonder zuurstof, om oxydatie te voorkomen. Nadat de druiven zijn geperst volgt de gisting op stalen tanks op maximaal 18°C, waarna de wijn kort daarop wordt gebotteld voor optimaal behoud van het fruit.
Gebied gegevens
Het gebied delle Venezie (20.000 ha) beslaat de wijnbouwgebieden Trentino, Veneto en Friuli Venezia Giulia. In 2020 is het gebied gepromoveerd van IGT naar DOC delle Venezie (en geldt alleen voor pinot grigio) waardoor er een kwaliteitsslag is gemaakt doordat het rendement (hl per ha) wat omlaag is gegaan. Andere druivenrassen dan pinot grigio worden dus als IGT Trevenezie op de markt gebracht. De wijngaarden komen van het Alpen en pre-Alpen gebied onder invloed van de Adriatische zee. Veel van de druiven komen traditioneel uit Veneto. Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. Trentino is en wijngebied in Noord-Italië met de steden Trento en Rovereto als centrum en een grote algemene DOC. Door het koele bergklimaat bezitten de wijnen een opmerkelijke frisheid, fijne zuren en een zeer zuivere smaak. Lokale druivenrassen zijn de lagrein, marzemino en de teroldego, naast de gangbare pinot grigio en pinot nero. Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen zoals de ribolla gialla, de friulano, verduzzo etc. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s.
Gegevens producent
Casa Girelli is een familiebedrijf opgericht in 1899 en onderdeel van Cavit (Cantina Viticoltori Trentino). Cavit is sinds 1950 een samenwerkingsverband van 11 grote coöperaties met 4.500 leden rondom de stad Trento in Noord-Italië. Doel was en is uitwisseling van kennis en een gebundelde verkoop. Men maakt en verkoopt meer dan de helft van de productie van het wijngebied Trentino, dat 10.000 ha wijngaard omvat. Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden met producenten uit andere gebieden in Noord-Italië, zoals o.a. Veneto, waar men druiven voor de prosecco betrekt. De productieruimten in Trento zijn uiterst modern ingericht, zeer efficiënt en super hygiënisch. Hoofd wijnmaker Anselmo Martini is zeer kundig in het componeren van wijnen met een super prijs-kwaliteitsverhouding.
Serveren bij
Aperitief of als huisrosé, lichte zomerse gerechten met vis ( niet gerookt ), schaaldieren zoals gamba's, antipasti, pastagerechten, salades met Mediterrane smaken, groentegerechten.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
De familie van de pinot druif kent de witte pinot blanc, de rode pinot noir en de 'grijze' pinot gris, waarvan de schil bij voldoende rijpheid een iets bruine, koperachtige kleur heeft, net voldoende om de wijn een lichte blos (blush) mee te geven.