Klassiek gemaakte Saint-Emilion met impressies van eiken door houtlagering en een sappige, door de merlot gedomineerde smaak. Fijn en fris karakter.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geoogst, na de vergisting van ongeveer 3 weken in stalen tanks rijpen de wijnen minimaal 12 maanden op barriques, die elk jaar voor 10% vernieuwd worden. Voor de botteling wordt geklaard met eiwit.
Gebied gegevens
Saint-Emilion ligt, samen met haar vier satellieten Montagne St. Emilion, St. Georges-St. Emilion, Lussac-St. Emilion en Puisseguin-St. Emilion, op de rechteroever van de Gironde in het wijngebied Bordeaux. Het pittoreske dorpje Saint-Emilion stamt uit de Romeinse tijd en is het kloppend hart van een wijngebied van 9.500 ha wijngaard. Saint-Emilion omvat 5.500 ha en de vier satellietdorpen samen 4.000 ha. Men vindt er een grote verscheidenheid aan bodemsoorten, van zanderige kleibodems aan de rivier de Dordogne tot de op het plateau gelegen bodems met veel leem, kalksteen, lemige klei rondom het dorp Saint-Emilion. In het westen en oosten treft men (oude) goed afwaterende zanderige bodems, hier en daar met kiezel. Van de aanplant bestaat 60% uit merlot. Daarnaast vinden we veel cabernet franc, nog wat cabernet sauvignon en beperkt carmenère, malbec en petit verdot. De meest recente classificatie van Saint-Emilion is van 2012. Er bestaan slechts twee appellaties: Saint-Emilion Grand Cru, daarin vallen de 18 Premiers Grands Crus Classés. Tevens vallen daaronder de 64 Grands Crus Classés en de honderden Grands Crus (iets hoger alcoholpercentage, iets lager rendement en langere lagering), die Saint-Emilion telt. De tweede appellatie is Saint-Emilion, hieronder vallen de meer eenvoudige wijnen uit de streek. De wijnen met Saint-Emilion Grand Cru op het etiket moeten sinds 2014 elk oogstjaar hun wijn ter onafhankelijke keuring aanbieden net na de botteling en na 5 jaar. Op deze manier wil men meer controle houden op het rijpingspotentieel en de reputatie. De classificatie Premier Grand Cru Classés en de Grand Cru Classés worden voor een periode van 10 jaar gegeven. De vele wijnen uit Saint-Emilion zonder classificatie vormen de basiswijnen. Voor de vier satellietgemeenten bestaat geen classificatie.
Gegevens producent
Domaine de Peyrelongue heeft voor een aantal generaties onder de Cassat familie met gedegen ervaring en liefde voor het vak prima Saint-Emilions gemaakt. De 6 hectare wijngaard van Domaine de Peyrelongue is op het zuiden gelegen aan de voet van het plateau en is voor 60% beplant met merlot, 30% met cabernet franc en 10% met cabernet sauvignon. Kalk en klei domineren in de bodem. De stokken zijn gemiddeld 35 jaar oud. Het rendement is 40 hl/ha, jaarlijkse productie is 32.000 flessen. De dagelijkse leiding was jaren in handen van Olivier Cassat. Naast Peyrelongue had Olivier ook nog Château Mauvezin, een klein wijngoed van 3 ha (verdeeld over 4 percelen) gelegen op het plateau, iets ten noorden van het stadje Saint-Emilion. De bodem bestaat deels uit harde kalksteen en klei/kalk. Hier staat 65% merlot, cabernet franc 30% en cabernet sauvignon 5% aangeplant. De stokken zijn 40 jaar oud, opbrengst 40 hl/ha, 16.000 flessen jaarlijks. Doordat de jonge generatie geen wijnboer wilde worden heeft Olivier zijn bezittingen verkocht aan de familie Malet Roquefort, wel bekend van Château La Gaffelière 1er Grand Cru Classé. De familie Malet Roquefort hebben als doel Domaine de Peyrelongue op een hoger niveau te tillen. De wijngaarden van Château Mauvezin zijn toegevoegd aan La Gaffelière.
Serveren bij
Wildgerechten, lamsbout, rood vlees, gerechten met paddenstoelen, doorschenken bij de kaas.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
In het oud Frans betekent peyrelongue 'lange steen'. Een lange steen, ook wel menhir genoemd, werd vroeger rechtop langs wegen in de grond gezet als baken bij kruispunten of doorwaadbare plaatsen in beekjes.