Diep roodpaarse kleur. Milde, zachte wijn met een open en volle geur. Lekker zondoorstoofd en rijp rood fruit in de smaak en een lange afdronk.
Wijnbereiding
De druiven voor deze La Rosa wijn komen hoofdzakelijk van Quinta de Lamelas. De trossen worden met de hand geplukt en gestort in lagares, lage open granieten bakken, waar ze door 5 of 6 man schouder aan schouder met de voeten worden getreden. Eigen gisten uit wijngaard en kelder zorgen in stalen tanks voor de vergisting. Aansluitend rijping van 12 maanden in nieuw én gebruikt Frans eiken.
Gebied gegevens
Het Douro-gebied ligt ten noorden en ten zuiden van de Douro-rivier, welke Portugal van oost naar west doorkruist. Een ruig gebied met een zeer warm klimaat. De Douro-streek is opgedeeld in drie aparte regio’s: Baixo Corgo (13.500 ha) richting de kust en Oporto, Corgo Cima (17.000 ha) in de regio rond Pinhão in het middengedeelte van de rivier de Douro (en zijrivieren als Pinhão, Tedo, Torto en Tua) en de Douro Superior (8.000 ha) meer stroomopwaarts richting Spanje. Vooral in Corgo Cima en Douro Superior is de wijnbouw alleen mogelijk door verschillende typen prachtig aangelegde terrassen (socalcos, patamares en vinha ao alto). Dankzij de moderne technologie maakt men, naast uiteraard de port (40% van de productie), steeds meer tafelwijnen van zeer goede kwaliteit. In het portgebied zijn veel druivenrassen toegestaan, met naast de bekende port- en tafelwijnrassen touriga nacional, touriga franca, tinta roriz (= tempranillo) en tinta barocca ook veel onbekende variëteiten, zoals souzão, rufete, viosinho, gouveio, rabigato etc. Port bestaat in allerlei typen: in kleur (rood, wit en rosé), zoetheid (bv Extra Dry en Sweet), herkomst (bv Single Quinta), jaartal (bv Colheita) en rijping (bv Ruby Reserva en 20 Years Old Tawny) en kwaliteit. De rode tafelwijnen behoren tot de beste wijnen van Portugal, terwijl de witte de laatste jaren steeds verrassender zijn en rosé vooral lokaal gedronken wordt.
Gegevens producent
Sinds 1906 is de familie Bergqvist de stuwende kracht achter Quinta de la Rosa. Het wijngoed beslaat 62 ha en ligt in Pinhão, in het hart van de Douro. Gedreven door passie, namen Tim Bergqvist (overleden in 2018) en zijn dochter Sophia in 1988 de vinificatie en commercialisatie volledig in eigen handen. Nadat David Baverstock in de beginjaren de Port en wijn maakte is sinds 2002 Jorge Moreira als oenoloog eindverantwoordelijk voor de kwaliteit. Deze talentvolle jonge oenoloog is aangetrokken om de kwaliteit van zowel de Port als de tafelwijnen verder te laten stijgen. En dat is zeker gelukt. Jorge is al 2x gekozen als beste wijnmaker van Portugal. Quinta de la Rosa doet in tegenstelling tot de meeste porthuizen alles zelf, van de wijngaard tot de botteling. Naast port (30% van de productie) worden er ook voortreffelijke witte, rosé en rode wijnen en een olijfolie van hoge kwaliteit gemaakt. De wijngaarden profiteren van de ligging op het zuiden/zuidoosten, op een hoogte van 100 tot 450 m en in een schistbodem (leisteen). De druiven zijn afkomstig van 10 verschillende percelen met elk een eigen, typisch microklimaat. Belangrijk om te weten is dat alle wijngaarden van Quinta de la Rosa uitzonderlijk gesitueerd zijn en daarom volledig opgenomen zijn in de klasse A. Dit is absoluut de hoogste locatiequotering die er in de Douro bestaat. In de Douro Superior zijn de familie Bergqvist en Jorge Moreira sinds 2005 eigenaar van het 100 ha grote Quinta das Bandeiras (waarvan 38 ha beplant met wijnstokken). Er wordt bij Quinta de la Rosa en Quinta das Bandeiras veel geïnvesteerd in een nieuwe wijngaard en de aanplant van o.a. touriga nacional en in 2019 arinto, albariño en gouveio (= godello) in een 2,3 ha grote wijngaard. Op het wijngoed zijn 2 boerderijen, Quinta Amarela en Quinta de Lamelas, beschikbaar als hotel naast de kamers in Quinta de la Rosa met een uitstekend restaurant genaamd Cozinha da Clara.
Serveren bij
Bij rood vlees, wild, ouder lam, stoofgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur
16ºC
Overige informatie
De tinta roriz-druif is in Spanje aangeplant als de bekende tempranillo-druif.