Op maandag 14 oktober 2024 vond de finale van de 6de editie van de Gramona Amuse Wedstrijd plaats.
Deze wordt georganiseerd door Wijnimport J. Bart en de beroemde producent van gastronomische mousserende wijnen Gramona uit Sant Sadurní d'Anoia, het hart van de Penedès en Corpinnat.
De 10 finalisten presenteeerde hier aan de jury hun amuse met het thema ‘forever foods’.
Tijdens de voorrondes en de finale werd de Gramona ’Innoble’ Les Tres Serres Brut Nature geserveerd in glaswerk van Gabriel Glas.
De finale werd gehouden bij restaurant Hemel & Aarde te Utrecht.
Leo Gramona, Adrian Zarzo, Rodrigo Briseño (Hoofd Sommelier van restaurant Disfrutar***), Noël Vanwittenbergh en Jan van Lissum.
Chef Lambert Walter (29) en Sommelier Brandon Emmanuel (31) hebben de wedstrijd gewonnen met hun amuse Eterna Forrest Bite gemaakt van gevriesdroogde shiitake gevuld met zoetzure duxelles, bedekt met schaafsel van gefermenteerde en gedroogde knolselderij bereid in een zoutkorst en 14 dagen gerijpt. Voedingsgist, witte wijnazijn, sjalot, peterselie, ingelegde groene vlierbessen, kappertjes en citroentijm.
Beide winnen een reis naar Barcelona, inclusief vlucht, hotel, voor een diner bij Restaurant Disfrutar*** (2024 San Pellegrino ‘Best Restaurant in the World’) en een bezoek aan Gramona.
Poached Oyster Oester gestoomd met oolong-thee, met daarop asetra-kaviaar. Schuim van pastinaak en gefermenteerde zeewieren met matsubadaki (gefermenteerd zeewier met zoethout), kombucha-gel van granny smith en koolrabi, beurre blanc van oestervocht.
Roemer was ook de winnaar van de onlineverkiezing van de amuses met 478 stemmen van de meer dan 2.000 consumenten die een stem hebben uitgebracht op een speciale website.
Roemer wint een reis voor 2 personen naar Barcelona voor een bezoek aan Gramona.
Octopus & Ajo Blanco Octopus, één nacht gegaard en vervolgens gebakken in vet van gesmolten jamon iberico de bellota. Op smaak gebracht met gewelde abrikoos, groene olijf, rasp van verse citroen en pimenton. Hierop warm schuim geïnspireerd op ajo blanco: amandel licht geroosterd, met gepofte knoflook, wittewijnazijn, miso van oud brood. Bovenop krokante uitgebakken jamon iberico
Joann wint een volledig verzorgd diner voor 2 personen bij een restaurant met een Michelin ster met de wijnen van Gramona.
In alfabetische volgorde