Amberkleurig. Een bloemige geur waarin honing en perzik. De smaak is friszoet met gedroogd fruit, kumquats, honing en een florale afdronk. Mélange van vers druivensap en armagnac. 17% alc.
Wijnbereiding
Floc de Gascogne is een versterkte wijn (Vin de Liqueur) en wordt gemaakt van verse druivenmost waarbij de gisting wordt voorkomen door het toevoegen van Armagnac (op basis van ugni blanc). Het is wettelijk bepaald, dat het druivensap (most) en de Armagnac van dezelfde bezitting afkomstig moeten zijn en ook ter plekke moeten worden geblend. Na het filteren en klaren wordt de Floc officieel gekeurd door een 'Commission d’Agrément'. Het alcoholpercentage ligt tussen de 16 en 18%.
Gebied gegevens
In het hart van de Gascogne, in de departementen Gers en Landes, liggen de drie regio’s, waar de Floc de Gascogne mag worden geproduceerd van zo’n 15.000 ha wijngaard: Bas-Armagnac, Ténarèze en Haut-Armagnac. In 1990 kreeg Floc de Gascogne haar eigen Appellation d’Origine Contrôlée, maar het bestaat al sinds de 16e eeuw. Floc is de vertaling van Fleur (bloem) in het lokale dialect, het Occitan. Het is de afkorting van 'lou Floc de nouste' (bouquet des fleurs). Dit heeft te maken met het bloemige, friszoete karakter van deze wijn.
Gegevens producent
Damien Barreau is landbouwingenieur en de derde generatie wijnbouwer op Domaine de Pajot. Het bedrijf omvat 60 hectare wijngaarden, die worden bewerkt volgens richtlijnen voor de biologische landbouw. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden, maar uitsluitend van organische, minerale en plantaardige producten zoals compost, stalmest, algen, aftreksel van wilgenknoppen etc. De Société Qualité-France is het controlerende orgaan voor deze wijnboeren. Domaine de Pajot ligt op een heuvel die uitziet over Eauze, de hoofdstad van het gebied, dat naast wijnen ook beroemd is vanwege Armagnac. De wijnstokken bij Domaine de Pajot staan op een heuvelachtige, lichte bodem van grof zand en leem. Damien Barreau produceert naast een rosé Gascogne van cabernet sauvignon en merlot, ook nog een zoete wijn (moelleux) van de gros manseng druif, een droge witte wijn gemaakt van 4 druivenrassen, rode wijn van de merlot en cabernet sauvignon, het fraaie aperitief Floc de Gascogne en de beroemde Armagnac. Verder heeft het bedrijf nog een gaard met hazelaars voor de productie van hazelnoten.
Serveren bij
Als aperitief, verrassend bij foie gras, gebak, desserts met aardbeien, bij meloen, high-tea, boerenschapenkaas uit de Pyreneeën en blauwader kazen. De aanbevolen temperatuur is 6 tot 8ºC maar kan ook iets koeler worden geserveerd bij minder zoete gerechten of kazen.
Serveertemperatuur
6 à 8ºC
Overige informatie
Er zijn drie soorten Vin de Liqueur met een AOP in Frankrijk: Floc de Gascogne, Pineau des Charentes en Macvin du Jura. Men noemt deze versterkte wijnen ook wel Mistelles.