Bleekgeel van kleur, lichte intensiteit. In de geur wat abrikoos, citrus en wat ananas. In de smaak weer verfrissend citrus, wat perzik en mango en een klein botertje. Zuiver en verrassend. Plezierig na met voldoende lengte.
Wijnbereiding
De druiven worden ontsteeld, gekneusd en geperst en per soort apart gevinifieerd. De most vergist op rvs met specifiek gekozen gisten per druivenras op gecontroleerde temperatuur tussen 15 en 22ºC. Geen malo om de wijn lekker fris te houden. Daarna wordt de wijn geblend, gestabiliseerd en gebotteld op fles.
Gebied gegevens
Haspengouw ligt tussen Hasselt en Luik en omvat de gemeenten Alken, Bilzen, Borgloon, Gingelom, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Hoeselt, Kortessem, Nieuwerkerken, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren en Wellen. Het gebied is gekwalificeerd als kwaliteitswijn met Beschermde Oorsprongsbenaming (vroeger GOB (Geografische Oorsprongsbenaming), nu BOB). De toegelaten druivenrassen zijn müller-thurgau, kerner, siegerrebe, pinot gris, chardonnay, riesling, auxerrois, pinot noir, pinot blanc, optima, ortega, dornfelder, würzer, bacchus, schönburger, domina, bianca en regent. Maximale opbrengst: 55 hl/ha. Als men andere rassen toevoegt (bv niet genoemde schimmelresistente rassen) dan classificeert men de wijn als BGA Vlaamse Landwijn of Belgische Wijn. De grond en de ondergrond in Haspengouw bestaat uit de Haspengouwse leem en mergel. Haspengouw heeft optimale klimatologische omstandigheden en heeft een noordelijke ligging met veel lichturen tijdens de rijpingsperiode. Het specifieke landschap en de Haspengouwse hellingen zorgen bovendien voor een goede afwatering en de juiste inval van de zonnestralen. De Belgische wijnbouw is weer helemaal terug van weg geweest.
Gegevens producent
Op het domein dat sinds 1907 in familiebezit is plantte Prof. Dr. Ghislain Houben in 2002 de eerste wijnstokken. Op dit moment omvat Domein Hoenshof 6,5 ha wijngaard met in totaal 30 verschillende druivenrassen. Zoon Jeroen maakt samen met zijn vader de wijnen en ze schuwen geen experiment. Resultaat is wijnen met verrassende blends tussen traditionele- en schimmelresistente rassen, eigentijdse- en moderne namen en etiketten en gebruik van diverse technieken bij de vinificatie. Zo maakt men ook ijswijn via cryo-extractie van appel, peer, aardbeien, kruisbessen en kersen. Zowel druiven als het ijswijnfruit wordt ook gekocht bij 6 boeren uit de omgeving. In 2022 is Hoenshof bio gecertificeerd en de productie bedraagt ongeveer 150.000 l per jaar. Men maakt naast stille wijnen ook mousserend en cider. Naast de eigen wijnen maakt Jeroen ook de wijnen van Domein Helshoven. Zijn vriendin Jytte is zijn rechterhand en zorgt dat alles zo professioneel mogelijk verloopt op het domein. Hun filosofie is om kwaliteitswijn te maken: kwaliteit boven kwantiteit.
Serveren bij
Als aperitief, bij lichte visgerechten ( niet gerookt ), schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten zoals vitello, salades, aspergegerechten, groentegerechten, milde witschimmelkaas, geitenkaas.
Overige informatie
Johanniter is een schimmelresistente kruising tussen riesling en Freiburg 589-54, een hybride kruising met een andere Freiburg kruising. Zijn naam is een hommage aan de voormalige directeur van het Freiburg Research Centre: Johannes Carpenter. De schimmelresistente souvignier gris is in 1983 ontstaan toen Norbert Becker (ook in Freiburg) de witte bronner (merzling x zarya severa x st. laurent) kruisde met de cabernet sauvignon. De souvignier gris heeft een licht roze schil (zoals bv de pinot gris) en is prima geschikt voor het maken van witte of rosé wijnen. De muscaris is een schimmelresistente kruising door dezelfde Norbert Becker uit Freiburg tussen solaris en muskateller/muscat.