Een 100 procent graangenever, gestookt van vier soorten moutwijn (tarwe, rogge, maïs en gerst), graandistillaat, jeneverbessen en kruiden. Wees Graan is fluweelzacht op de tong en zeer toegankelijk voor beginnende geneverdrinkers.
Wijnbereiding
Genever is een eeuwenoud Hollands product, gedistilleerd van moutwijn, met de jeneverbes (Juniperus) als prominent ingrediënt. Deze bessensoort werd meegestookt met het distillaat: enerzijds om de smaak te verbreden, anderzijds vanwege vermeende geneeskrachtige eigenschappen van de bes. Van oorsprong werd genever vooral gedronken als medicijn.
Gebied gegevens
Podensac in een dorpje vlakbij de stad Bordeaux in het wijngebied Pessac-Léognan, bekend om zijn witte en rode wijnen.
Gegevens producent
De Firma A. van Wees is een samenvoeging van 2 ambachtelijke bedrijven, te weten de Stokerij en Bitterfabriek De Ooievaar, in 1782 opgericht in Den Haag en de Distilleerderij, likeur- en brandewijnstokerij van de familie A. van Wees, die sinds 1883 actief is in de Driehoekstraat in Amsterdam. Hier, in de Jordaan, worden anno nu nog steeds unieke oudhollandsche genevers en likeuren gestookt op basis van authentieke receptuur en puur natuurlijke ingrediënten. Het distilleren geschiedt nog als vroeger en niet zoals bij andere jeneverstokers, waar niet gedistilleerde aroma's worden toegevoegd aan industrieel geproduceerde ethylalcohol. Dit proces, ook wel 'koude methode' genoemd heeft niets met distilleren te maken. Bij van Wees en de Ooievaar is alles nog puur en onvervalst, en dat proef je. Men produceert zo'n 60 tongstrelende likeuren en 17 soorten genevers.
Serveren bij
Als aperitief en in combinatie met haring. Gekoeld drinken, eventueel op vriestemperatuur.
Serveertemperatuur
6 à 8ºC
Overige informatie
Van origine is genever een typisch Hollandse sterke drank die zijn naam dankt aan de jeneverbes. Ambachtelijke genevers worden gemaakt op basis van granendistillaten, zoals moutwijn en geherdistilleerde moutwijnen.