zz

Jumilla 'Amatus' Monastrell Dulce

Aanbieding
2021375 ml
Deze fles heeft een inhoud van: 375 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 74085-2021
Producent Bodegas Bleda
Classificatie DO Jumilla
Soort Wijn Volle zoete rode wijn
Druivenras(sen) monastrell (mourvèdre)
Land Spanje
Wijnregio Murcia
Gebied Jumilla
Karakter Dieppaarsrood van kleur. Intens fruitig, aangenaam zwoele wijn met zachte tannines. Mooi aroma van zwarte kers, bramen, licht rijpe vijg en chocolade, wat zondoorstoofd en een vurige afdronk. De wijn kan licht gekoeld worden gedronken.
Wijnbereiding De druiven zijn afkomstig van oude monastrell wijngaarden op 700 m hoogte. De monastrell wordt laat en zeer rijp geplukt en ondergaat een koude maceratie van zo’n 6 dagen om zoveel mogelijk fruit te onttrekken, daarna wordt de most vergist. Bij een alcoholpercentage tussen 4,5 en 6% wordt de vergisting gestopt door het toevoegen van wijnalcohol tot 15%. De wijn is dus een Vin Doux Naturel (VDN). Na stabilisatie is er een intens rode zoete wijn ontstaan met een restsuikergehalte van 190 gr/l. Geen houtlagering om zoveel mogelijk het pure fruit van de monastrell te behouden. Botteling vindt plaats rond juni opvolgend op het oogstjaar.
Gebied gegevens De DO Jumilla is met ruim 21.000 ha een vrij groot wijngebied in het zuidoosten van Spanje, om precies te zijn zo'n 100 km landinwaarts van de stad Alicante, in het noordelijk gedeelte van de regio Murcia. Het gebied is genoemd naar het stadje Jumilla, gelegen aan de voet van een heuvel, waarop een groot kasteel. Het klimaat is hier warm, de wijngaarden liggen hoog, van 450 tot 800 meter boven zeeniveau met slechts 275-300 mm regen. De bodem is vrijwel in het gehele gebied roodbruin en zanderig op een ondergrond van kalksteen. Door deze samenstelling houdt de bodem het weinige vocht wat er is goed vast. Hier gedijt met name de lokale monastrell-druif. Jumilla staat bekend om z'n goede wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Rood wordt hier veruit het meest gemaakt, naast een beetje rosado en 5% wit. Vroeger werden hier vooral veel wijnen in bulk verkocht. De laatste tijd zijn er steeds meer bedrijven die zich op kwaliteit richten en zich meer toeleggen op verkoop van flessen.
Gegevens producent Bodegas Bleda is een familiebedrijf dat sinds 1915 bestaat en is opgericht door Antonio Bleda. De familie bezit zo'n 250 ha wijngaard, moderne installaties en 700 Amerikaans en Frans eiken barricas voor het opvoeden van de wijnen. In 2008 is buiten het landelijke stadje Jumilla de nieuwe bodega in gebruik genomen in de Valle de Omblancas op meer dan 550 m hoogte. Bodegas Bleda maakt per jaar 900.000 à 1.000.000 flessen en zal in de toekomst nog kunnen groeien tot 1,5 miljoen flessen. Van de productie wordt 80 à 90% geëxporteerd. Bleda heeft een lange traditie in export van gebottelde wijnen. In de jaren 40 van de vorige eeuw was Bodegas Bleda het eerste bedrijf in Jumilla dat gebottelde wijnen verkocht. Wijnmaker Juan Jiménez weet de juiste balans te vinden tussen het fruit in de wijn en de kracht/zwoelheid die wijnen in dit gebied hebben. De druiven worden biologisch geteeld, door de grote warmte in de zomermaanden komt rot hier zelden voor.
Serveren bij Desserts met rood fruit, chocolade in combinaties met bijv. kersen, gepocheerde vijgen met kaneelsabayon, als alternatief voor Port bij blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 14 à 16ºC
Overige informatie De monastrell-druif is in Frankrijk bekend onder de naam mourvèdre. Hij komt veel voor in het Jumilla gebied, maar ook in de aangrenzende regio’s Yecla en Alicante. Buiten Spanje is hij o.a. te vinden in de Languedoc en in Alentejo in Portugal.
Allergeen sulfieten
Producent website bodegasbleda.net