Een ontwikkelde, taankleurige port. Tonen van gestoofd rood fruit, vijgen en een volle, warme smaak in de afdronk.
Wijnbereiding
De druiven worden gekneusd, waarna de vergisting plaatsvindt. Die wordt onderbroken door toevoeging van alcohol als er ongeveer 6% alcohol is gevormd. Er wordt zoveel alcohol toegevoegd, dat de wijn nu 20% alcohol bevat. De niet vergiste suikers blijven nu als restzoet in de port achter. Wettelijke voorschriften wat betreft de minimale rijping op eiken houten vaten zijn voor diverse typen port verschillend, maar kan gaan tot 7 jaar voor colheita-port.
Gebied gegevens
Het Douro-gebied ligt ten noorden en ten zuiden van de Douro-rivier, welke Portugal van oost naar west doorkruist. Een ruig gebied, met een zeer warm klimaat. De Douro-streek is opgedeeld in drie aparte regio’s: Baixo Corgo (13.500 ha) richting de kust en Oporto, Corgo Cima (17.000 ha) in de regio rond Pinhão in het middengedeelte van de rivier de Douro (en zijrivieren als Pinhão, Tedo, Torto en Tua) en de Douro Superior (8.000 ha) meer stroomopwaarts richting Spanje. Vooral in Corgo Cima en Douro Superior is de wijnbouw alleen mogelijk door verschillende typen prachtig aangelegde terrassen (socalcos, patamares en vinha ao alto). Dankzij de moderne technologie maakt men, naast uiteraard de port (40% van de productie), steeds meer tafelwijnen van zeer goede kwaliteit. In het portgebied zijn veel druivenrassen toegestaan, met naast de bekende port- en tafelwijnrassen touriga nacional, touriga franca, tinta roriz (= tempranillo) en tinta barocca ook veel onbekende variëteiten, zoals souzão, rufete, viosinho, gouveio, rabigato etc. Port bestaat in allerlei typen: in kleur (rood, wit en rosé), zoetheid (bv Extra Dry en Sweet), herkomst (bv Single Quinta), jaartal (bv Colheita) en rijping (bv Ruby Reserva en 20 Years Old Tawny) en kwaliteit. De rode tafelwijnen behoren tot de beste wijnen van Portugal, terwijl de witte de laatste jaren steeds verrassender zijn en rosé vooral lokaal gedronken wordt.
Gegevens producent
Bekend en voornaam van een porthuis, gevestigd in Vila Nova de Gaia. C.N. Kopke is het oudste merk in de portwijnen. In 1638 werd Kopke gesticht door de Duitse Cristiano Kopke. Na lange tijd in bezit van de familie te zijn geweest kwam het bedrijf in de 19e eeuw in handen van de Bohane-familie, daarna een tijd in handen van de Barros-familie en sinds juni 2006 is het huis in bezit van de Sogevinus Group. Kopke bezit 90 ha. wijngaard op de Quinta de S. Luíz, naast wijngaarden in de verschillende regio’s. Verder koopt men wijnen bij kleinere quinta’s. Kopke maakt zuivere, gezonde en intense portwijnen.
Serveren bij
Als aperitief, olijven of in combinatie met donkere chocolade en fruitcomponenten, pittige, harde en blauwschimmelkaas.