Intens paars/robijnrode kleur. Opvallende, complexe geur van rood fruit, viooltjes, gebrande koffie, kruidig. Droge aandronk, dan rijp rood fruit, zonder meer verrassend, kruidig, een opvallende frisheid, zeer levendig en fraai in balans met zachte tannines in de afdronk.
Wijnbereiding
De druiven worden vanaf eind september met de hand geplukt, na een zachte kneuzing en 10 tot 14 dagen inweking op de schillen wordt vergist op 18°C in roestvrij stalen tanks. Daarna rijpt de jonge wijn gedurende 12 maanden in 2e en 3e jaars barriques van Frans eikenhout. Voor de verkoop rijpt de wijn minimaal 6 maanden op fles in de koele kelder.
Gebied gegevens
Marche, ook wel Marken (zo’n 17.000 ha) genoemd is een district in Midden-Italië, grenzend aan de Adriatische Zee. Het gebied kent een prachtig landschap, veel heuvels met kleine dorpjes, de tijd lijkt hier soms stil te staan. Ancona is de hoofdstad van het gebied. Door de beschutting vanuit het westen door de hoge bergen van de Apennijnen is het klimaat redelijk constant en valt er weinig neerslag. Er worden rode wijnen gemaakt (25%), maar wit domineert (60%) en de bekendste is wel de beroemde witte wijn gemaakt van de verdicchiodruif. De productie is geconcentreerd rondom de plaats Jesi, gelegen zo'n 30 km uit de kust, nabij Ancona. Het wijngebied Castelli di Jesi bestaat uit 14 ommuurde veelal middeleeuwse stadjes, zo genoemd naar de, deels verdwenen, kastelen. Van de lokale lacrima di morro d'alba druif, bijna uitgestorven met een areaal van nog maar 7 ha. in 1985, staat momenteel weer 250 ha. aangeplant.
Gegevens producent
Giovanni en Francisca Marotti Campi bezitten iets ten noorden van Jesi, 52 ha wijngaard. Deze zijn fraai in de heuvels gelegen op 180 meter hoogte en 12 kilometer van de kust bij Ancona. De bodem is complex met nogal wat klei/leem. De bezitting en de villa zijn als zomerresidentie in de familie sinds de 19e eeuw. Sinds 1999 is de apparatuur totaal vernieuwd, een ondergrondse vatenkelder werd gebouwd voor de rijping. De dagelijkse leiding is in handen van hun zoon Lorenzo. In de wijngaarden worden bestrijdingsmiddelen waar mogelijk vermeden. Energie voor het bedrijf wordt geleverd door zonnepanelen. De productie bestaat voornamelijk uit witte wijn van de lokale verdicchio druif, van de lokale blauwe druif lacrima di morro d’alba maakt men hier verrassend rood. Marotti Campi staat bekend om de rode wijn van deze druif, en is het eerste bedrijf dat 3 glaasjes kreeg in de beroemde Gambero Rosso (voor de cuvée Orgiolo). Het bedrijf is dagelijks te bezoeken en heeft een proeflokaal voor passanten. Ook bestaat er de mogelijkheid te overnachten in een villa of een oude watertoren.
Serveren bij
Pastaschotels, gegrild rood vlees, reepeper.
Serveertemperatuur
18ºC
Overige informatie
De lacrima di morro d'alba, soms ook lacrima genoemd, is een moeilijke druif in de wijngaard en bij de wijnbereiding. Lacrima betekent de traan. Bij het rijpen barst de dunne stil en loopt iets sap in tranen over de druif. De lacrima staat alleen in de heuvels rond Morro d'Alba aangeplant en is uniek voor heel Italië. De naam Orgiolo is de naam van een oud kasteel in de regio.