Licht geel tot geel van kleur. Licht vettig in de neus, tonen van ananas en citrus. In de smaak zuiver chardonnay, iets mineraal met voldoende sap en exotisch fruit met in de afdronk een plezierig botertje.
Wijnbereiding
De druiven worden met de hand geplukt en in kisten van 20 kg naar de Bodega gebracht. De druiven zijn afkomstig uit de regio’s Vistalba, o.a. uit de oude wijngaard geplant in 1908, Las Compuertas en Tupungato (Valle de Uco). Via een ‘table de tri’ worden de druiven zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Na een schilweking van 8 uur vergisten de druiven op roestvrijstalen vaten bij een temperatuur van 14–16°C. Het rendement bedraagt 45 hl/ha. Er wordt geklaard met natuurlijk eiwit. Aanbevolen wordt de wijn binnen 4 jaar na de oogst te drinken.
Gebied gegevens
Ruim 70% van de wijngaarden van Argentinië ligt in Mendoza, een provincie in Midden-Argentinië aan de voet van het Andesgebergte. Het is een van de mooiste wijngebieden ter wereld. Hier heerst een ideale omgeving voor het telen van kwaliteitsdruiven: een warm klimaat met vele zonuren, weinig regen en koele invloeden vanuit de Andes. De omstandigheden zijn zo goed dat gebruik van bestrijdingsmiddelen hier vaak niet nodig is. De bodem is overwegend zanderig, vaak met leem met stenen en rots. Er zijn globaal 2 regio's te onderscheiden, Centraal Mendoza en het 80 km zuidelijker gelegen Valle de Uco. Dit is een zeer jong wijngebied, de eerste druiven werden geplant de jaren 80 van de vorige eeuw. Momenteel zijn ruim 10.000 ha beplant, de wijnen bezitten een opmerkelijke verfijning. In het sub gebied Tupungato liggen de hoogstgelegen wijngaarden van het gebied op 1.000 meter. Met name voelt de chardonnay druif zich hier prima thuis, de wijn wordt beschouwd als de meest delicate van heel Argentinië.
Gegevens producent
Hervé en Diane Joyaux Fabre, opgegroeid in de wijnhandel, zijn in 1992 vertrokken uit Bordeaux en hebben zich gevestigd in Mendoza. Oude wijngaarden werden er gekocht en een nieuwe bodega werd gebouwd. Hun oog was gevallen op de Vistalba zone in de regio Luján de Cuyo, ten zuidwesten van de stad Mendoza. Met name oude malbec stokken hadden hun voorkeur, hun eerste koop was een wijngaard met stokken geplant in 1908. De wijngaarden liggen op 1.050-1.150 meter hoogte en de eerste 15 ha. rondom de boutique bodega werd al snel uitgebreid naar 93 ha., met o.a. een wijngaard in Las Compuertas, een sub zone van Luján de Cuyo. Ook kocht men 10 ha. chardonnay in Tupungato, 40 km naar het zuiden in de Valle de Uco. Met gevoel voor de Franse traditie is Fabre Montmayou de laatste jaren uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende producenten in Argentinië. Hervé maakt samen met oenoloog Juan Bruzzone de wijnen. Ook in Patagonië bezit de familie 50 ha wijngaarden. De wijngaarden zijn geplant met een hoge plantdichtheid tot 8.000 stokken/ha; in Patagonia 4.500 stokken/ha. Door de hoge ligging in Mendoza en de ligging en klimatologische omstandigheden op 220 m in Patagonië zijn de wijngaarden praktisch ziektevrij. De oogst vindt handmatig plaats in kratjes van 20 kg en een selectie bij binnenkomst is een standaardprocedure. Hier worden geen industriële gisten gebruikt en lagering vindt uitsluitend plaats op Frans eiken. Naast Bodegas Fabre is men ook eigenaar van Bodega Viñalba en een drietal châteaux in Cahors.
Serveren bij
Bij visgerechten, schaaldieren, blank vlees, gevogelte, eventueel gerookt en met romige/vettige structuren, Oosterse smaken met zoet/zuur en pittige smaken, pastagerechten, groentegerechten.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
De Reservado-lijn van Fabre Montmayou heet sinds kort reservado, omdat de term reserva problemen gaf in Europa, met name in Spanje.