Het langste land ter wereld met de machtige Andes in het oosten, de Atacama woestijn in het noorden, de gigantische Pacific oceaan in het westen en het koelere Patagonië in het zuiden. Wijnbouw is traditioneel gesitueerd in de Central Valley (Entre Cordilleras) hoofdzakelijk ten zuiden van Santiago. In deze rijke regio teelt men naast druiven veel agrarische producten. Er staat zo’n 135.000 ha aangeplant, ongeveer 75% blauwe rassen. Veel druivenrassen komen van origine uit Frankrijk. Zo ook de carménère, die ruim 25 jaar geleden herontdekt is en van origine uit Bordeaux komt. Naast de sauvigon blanc, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon en syrah zie je de carménère steeds meer in blends verschijnen of als monocépage.
Bekend gebieden zijn onder andere Maipo, Rapel (omvat de valleien Cachapoal en Colchagua) en Curicó. De laatste 20 jaar zie je steeds meer de opkomst van koele wijngebieden aan de kust (Costa) zoals Leyda Valley. Door de invloed van de oceaan is het hier ongeveer 3-5 graden kouder dan in de regio’s onder Santiago, waardoor sauvignon blanc, chardonnay, syrah en pinot noir hier uitstekend gedijen en spannende wijnen opleveren met dito zuren en balans. Verder zie je ook de laatste jaren steeds meer wijnen uit het Andes-gedeelte aan de oostkant van beroemde valleien als Colchagua. De koelte van de Andes geeft ook hier verfrissende wijnen met een grotere doordrinkbaarheid en finesse.