Helderrode kleur. Aangename geur van jong rood fruit als aardbei en kers. Stevige inzet, kruidig, een zuivere frisheid, weer gezond rood fruit, met zachte, milde tannines in de afdronk. Een duidelijke ‘koel klimaat’ pinot noir.
Wijnbereiding
De druiven zijn geplant in 2008 en 2010 (El Maitén en El Granito) in diverse percelen met ligging op noord, west en zuid. Geoogst wordt met de hand in diverse plukgangen van eind maart tot eind april. Dan wordt ontsteeld, zacht geperst en vindt een koude inweking op 10°C plaats in roestvrij stalen tanks gedurende 3 dagen. Daarna volgt de gisting op 24-26°C gedurende 10-12 dagen. Aansluitend ondergaat de wijn de malolactische gisting voor 80% in roestvrij stalen tanks, de resterende 20% gaat in gebruikte Franse barriques. Na een rijping van 6 maanden gaat de wijn op fles.
Gebied gegevens
Leyda Valley, gelegen in de subregio San Antonio, heeft zich ontwikkeld tot een van de meest nieuwe, spannende wijngebieden van Chili. Gebieden in Chili worden onderverdeeld in Costa, Entre Cordilleras en Andes. Leyda Valley valt onder Costa (ten westen van de Cordillera de la Costa) en Leyda Valley kent flinke heuvels tot 30%, het gebied is vorstvrij, de maximum temperatuur is 25°C, een verschil in temperatuur tussen dag en nacht van 12 à 13°C, een hoge zonintensiteit en gemiddelde hoogte van 180 meter. Het 2.000 ha grote gebied ligt 95 km ten westen van Santiago, en van alle Chileense wijngebieden zeer dicht bij de zee, namelijk tot 4 km. Het klimaat verschilt duidelijk van de andere wijnregio's. Elke morgen lost de bewolking/mist (gemiddelde vochtigheid van 60%) vanuit de zee langzaam op, zodat de druiven zich zeer gelijkmatig ontwikkelen. Hierdoor, en door de frisse wind uit zee, vindt de oogst er een maand later plaats dan in de andere Chileense wijngebieden. De opbrengst per ha is voor Chileense begrippen laag, tussen de 35 en 75 hl/ha. De wijnen zijn hierdoor meer intens van smaak met een verfrissende zuurgraad. De bodem bestaat uit een ondergrond van graniet met daarbovenop leem, klei en is zeer arm. Bij Leyda werkt men met het druppelirrigatiesysteem via rubberslangen, water wordt via een 8 km lange pijplijn aangevoerd uit de Maipo rivier.
Gegevens producent
Het was begin jaren 90 toen de familie Fernandez de enorme potentie van Leyda Valley onderkende. Destijds een landbouwgebied met grasland en graanteelt, nu het meest intrigerende wijngebied in Chili. Viña Leyda werd door Fernandez opgericht in 1997, in 2001 kwam de eerste wijn op de markt, in 2002 werd de DO Leyda Valley gecreëerd. De zeer getalenteerde wijnmaakster is Viviana Navarrete, die Viña Leyda een enorme reputatie heeft gegeven. Haar filosofie is het optimaal tonen van het karakter van de druif, gekoppeld aan frisheid en elegantie. De bekende Pedro Parra is consultant. Tomás Rivera is de wijngaardmanager en weet het optimale fruit voor elegante wijnen te telen. Het gebied kent een grote variatie aan bodemtypen. Om het maximaal aan aroma's te verkrijgen worden de druiven voor elke wijn in diverse stadia van rijpheid geplukt. Viviana Navarrete kiest bewust per wijn de (verschillende) kloon/klonen zodat het fruit het beste aansluit bij de stijl die ze voor ogen heeft. De vatenkelder bestaat uit 350 vaten van deels 300 en 400 liter inhoud. Viña Leyda bezit 163 ha (waarvan 85 ha pinot noir) in de Valle de Leyda: 88 ha in de wijngaard El Maitén, 12 km van de Pacific Ocean en 75 ha in de wijngaard El Granito, met prachtig zicht op de Pacific Ocean die zich op maar 4 km bevindt. Het bedrijf heeft verder contracten met goede druiventelers in Rapel en Curicó. Leyda is een zeer actief bedrijf, in 2013 aangemerkt als 'sustainable', waarin richtlijnen voor wijn en wijnbouw, maar ook sociale en economische doelen zijn vastgelegd. De bodem wordt organisch bemest, men gebruikt geen pesticiden. Zie www.sustentavid.org.
Serveren bij
Bij lichte vleesgerechten, lam, blank vlees en gevogelte zoals parelhoen en fazant, pasta's, risotto's, groentegerechten, zeer geschikt om iets koeler te serveren.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
De naam Leyda komt van La ida, ooit een naburig treinstationnetje van Santiago naar de kust. De afbeelding siert het etiket. In Chili betekent de term ‘Reserva’ dat de wijn minimaal 12% alcohol heeft en zegt dus niks over wel of geen houtgebruik.