Diep donkerrood-paars in de kleur. In de geur veel rood fruit als cassis, zwarte bes en kers. Complexe smaak met mooi verweven hout, drop, sappig rood fruit en fluwelen tannines. Zeer geconcentreerde smaak zonder te zwaar of alcoholisch te zijn. Complete topwijn.
Wijnbereiding
De Vik wordt gemaakt van verschillende percelen uit de 385 ha wijngaard, die Viña Vik ter beschikking heeft. Per druivenras is bewust gezocht naar de ideale combinatie van terroir, onderstok en kloon. Per jaar wordt gekeken naar de optimale blend afhankelijk van het beschikbare fruit. Na de handmatige oogst (regelmatig in de nacht) en selectie op de sorteertafel ondergaan de druiven 5 tot 6 dagen koude maceratie op 8°C . De alcoholische vergisting vindt op 29°C plaats en 5 remontages per dag zorgen voor een optimale extractie. Na de vergisting vindt een maceratie plaats van 7 tot 15 dagen. De malo vindt plaats in vaten, waarna 23 maanden rijping op nieuwe Franse barriques van eiken uit Tronçais/Allier. Elke 3 maanden wordt de wijn overgestoken. Voor de botteling wordt de wijn licht gefilterd.
Gebied gegevens
Cachapoal valt met Colchagua Valley onder de sub-regio Rapel. Cachapoal is gelegen in de centrale VI-regio van Chili (Region de Valle Central), heeft zich ontwikkeld tot een van de betere regio’s voor het telen van blauwe druivenrassen. Gebieden in Chili worden onderverdeeld in Costa, Entre Cordilleras en Andes. Millahue Valley (door inheemse bevolking ‘plaats van goud’ genoemd) valt onder Entre Cordilleras en ligt aan het einde van de Cachapoal Valley, ruim anderhalf uur rijden ten zuiden van Santiago, aan de andere kant van het beroemde Clos Apalta in Colchagua Valley. De Cachapoal Valley ontleent zijn naam aan de Río Cachapoal, die van de Andes naar zee stroomt. In dit gedeelte van de vallei wordt van origine weinig wijnbouw bedreven en Viña Vik probeert dan ook een eigen DO Millahue van de grond te krijgen. Door het heuvelachtige landschap, de verschillende exposities van de wijngaarden en 12 verschillende grondsoorten is wijnbouw van hoge kwaliteit hier mogelijk. ’s Nachts koelt het hier voldoende af en er is voldoende warmte en zon om rassen als carmenère en cabernet sauvignon optimaal rijp te krijgen. Men werkt met het druppelirrigatiesysteem via rubberslangen, water wordt uit het eigen voorraadbassin en via oppompen verkregen. Het wijnbedrijf is extreem goed geïsoleerd tegen de zon en voorziet in zijn energiebehoefte door zonnepanelen.
Gegevens producent
Viña Vik is in 2005 opgericht door Alexander Vik, een vermogende Noor die in de VS werkt en woont. Vik is bekend om zijn boutique hotels en als kunstverzamelaar. Samen met zijn vrouw Carrie is vanaf het begin het doel geweest om een Zuid-Amerikaanse topwijn te gaan maken. Na grondig terroir-onderzoek bleek het bergachtige gedeelte van de Cachapoal Valley, de Millahue Valley, het meest geschikt. Het 4.325 ha grote domein ligt 100 km ten zuiden van Santiago en ruim 300 werknemers zijn in dienst op het wijnbedrijf en in het hotel. Onder leiding van de Chileen Patrick Valette (wijnconsulent, ex Château Pavie en met Franse wortels) en van het begin af aan bij het project betrokken huidig wijnmaker Cristián Vallejo is sinds 2005 een prachtig bedrijf neergezet. Alle 385 ha wijngaard zijn beplant met rassen geënt op Amerikaanse onderstok. Per ras en afhankelijk van het terroir is geplant in een hoge dichtheid van 7.500-10.000 stokken per ha. De benadering van Vik is holistisch, er wordt dan ook met alles rekening gehouden. Zowel bij wijngaard- en natuurbeheer op het domein als bij de winery is in verre mate rekening gehouden met sustainability. Voorbeelden hiervan zijn het planten van verschillende typen bodembedekkers op het domein, zonnepanelen en waterbeheer en –koeling in de winery. De onder architectuur gebouwde state of the art winery (architect: Smiljan Radic) en dito hotel maken het plaatje compleet: Viña Vik heeft zich heel snel bij de top icoonwijnen uit Chili gevoegd.
Serveren bij
Stevige rood vlees, wildgerechten op diverse bereidingen met volle sauzen, stoofgerechten met kruiden, specerijen en zoete componenten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.