Bloemig in de geur met een frisse, zoete, fruitige smaak.
Wijnbereiding
De druiven worden op lage temperatuur vergist in grote roestvrij stalen tanks. De gisting wordt onderbroken, waarbij de wijn wat restsuikers bevat, die zorgen voor een milde, lichtzoete smaak. Na enkele maanden van stabilisatie worden de wijnen gebotteld. Aanbevolen wordt de wijnen te drinken binnen 2 à 3 jaren na de oogst.
Gebied gegevens
Rheinhessen is met ruim 26.500 ha het grootste wijngebied van Duitsland en ligt binnen de vierhoek Bingen, Mainz en Worms. In de vorige eeuw kwamen veel matige wijnen uit het gebied, denk aan de Liebfraumilch. Gelukkig is rond de eeuwwisseling een trend ingezet om het verleden af te schudden. Veel jonge wijnmakers onderkennen de kwaliteit van het gebied en zetten Rheinhessen op de kaart als een gebied voor hoge kwaliteitswijnen. Het milde klimaat, beschutting door het Taunusgebergte en het Odenwald alsmede de diversiteit aan bodems met löss, fijne mergel, kwarts en erosiebodems zijn een aantal factoren die het produceren van topwijnen hier mogelijk maken.
Gegevens producent
Weinkellerei Johannes Egberts is een groot wijnbedrijf met als basis Zell, gelegen in het Moezeldal. Jacob Zimmermann begon in 1886 een wijnhandel onder de naam Zimmermann-Graeff. Het bedrijf (dat tegenwoordig Zimmermann-Graeff & Müller heet, oftewel ZGM) is in handen van de 4e generatie van de familie Hübinger. In het verleden waren er diverse overnames van grote wijnbedrijven zoals Johannes Egberts, Ewald Drathen in 1992, Michel Schneider (opgericht in 1869) in 1998 en Kellerei Weinbund in 2008. Met de fusie in 1998 met Rudolf Müller (opgericht in 1919) is het bedrijf uitgegroeid tot een der grootste wijnbedrijven van Duitsland. Er werken hier 280 mensen, er wordt ruim 100 miljoen liter wijn geproduceerd. Druiven worden betrokken bij meer dan 1.000 boeren in diverse Duitse wijngebieden. Er wordt geëxporteerd naar 30 landen. Ondanks deze duizelingwekkende getallen weet hoofd wijnmaker Peter Griebeler en zijn team wijnen te maken van uiterst betrouwbare kwaliteit. Supermoderne apparatuur zorgen voor technisch perfecte wijnen, waarin karakter en kwaliteit gewaarborgd zijn.
Serveren bij
Als aperitief en bij kruidige of pittige gerechten, of de oosterse keuken.
Serveertemperatuur
8 à 10ºC
Overige informatie
De müller-thurgau, ook rivaner genoemd, ontstond in 1882 door de botanicus Hermann Müller uit het Zwitserse canton Thurgau. Men dacht altijd dat het een kruising was van riesling en sylvaner, dna onderzoek leerde echter het een kruising van riesling en madeleine royale betreft. Deze madeleine royale ontstond midden 19e eeuw in de Loire uit een kruising van pinot en trollinger (= schiava grossa).