Lichtgeel van kleur, aangenaam in de geur met tonen van appel, walnoot, peer, citrus, fijne minerale zuren, soms iets zilt.
Wijnbereiding
De oogst vindt handmatig plaats, de druiven ondergaan een zachte persing, de vergisting vindt plaats op rvs. de wijn rijpt lang op het gistbezinksel die de wijn extra karakter en finesse meegeeft. Geen malolactische omzetting om de frisheid te bewaren. Na stabilistatie een lichte filtering voor de botteling.
Gebied gegevens
Het wijngebied Franken (6.163 ha), in het noorden van Beieren, strekt zich uit in de door de rivier de Main gevormde driehoek maar ligt ook bij de dorpen Aschaffenburg, Miltenberg en Marktheidenfeld, die ten noordoosten van Würzburg liggen. Alle wijngaarden zijn aangeplant met een zuidelijke expositie langs de rivier de Main. Klimaat is continentaal en bodems bestaan vooral uit Muschelkalk, Keuper, leem, (rood) zandsteen en löss. De stad Würzburg is het bruisende hart van deze streek. De wijnen uit Franken zijn niet te missen door het gebruik van de traditionele ‘Bocksbeutelfles’. Naast botteling op Bocksbeutel zie je tegenwoordig ook meer botteling op Bourgogne formaat flessen. Voornaamste druif in dit gebied is silvaner die de laatste jaren sterk aan populariteit wint. Daarnaast (80% van de aanplant is wit) zijn het vooral müller-thurgau en riesling druiven die aangeplant zijn.
Gegevens producent
Weingut Glaser-Himmelstoss is ontstaan uit 2 verschillende families. Monika Himmelstoss uit Dettelbach en Wolfgang Glaser uit Nordheim. Samen met dochter Julia die na haar studie ook werkzaam is in het bedrijf zijn ze gezamenlijk verantwoordelijk voor het wel en wee van dit mooie bedrijf.
Het huidige wijngoed beslaat 14 hectare verdeeld over wijngaarden in de dorpen Nordheim en het iets zuidelijker gelegen Dettelbach in het Bereich Maindreieck. De rivier de Main stroomt langs beide dorpen. De bodem bestaat uit leem, löss en zogenaamde muschelkalk. Voornaamste aanplant is silvaner, müller thurgau, bacchus en spätburgunder. Belangrijkste Erste Lage wijngaarden in Nordheim zijn ‘Vögelein’ en in Dettelbach ‘Berg-Rondell’. Daarnaast enkele men percelen in Sommerach zoals ‘Katzenkopf’ en Frickenhäuser Kapellenberg. In Dettelbach bezit de familie een wijnbar en enkele gastenkamers in het voormalige Weingut Himmelstoss. De productie en kelders zijn gevestigd in Nordheim. Glaser-Himmelstoss is lid van de VDP, Verband Deutscher Prädikatsweingüter, waar de elite van de Duitse wijnproducenten in verenigd zijn.
Serveren bij
Als aperitief, bij lichte vis, schaal- en schelpdieren en vleesgerechten, salades, asperge en groentegerechten, bij lichte witflora en geitenkaas.
Serveertemperatuur
7 à 10°C
Overige informatie
Met name rond Dettelbach bevat de bodem veel zogenaamd "Muschelkalk" een gesteente met fossiele schelpdieren die duidelijk te onderscheiden zijn. Dit gesteente geeft de wijnen mineraliteit en iets zilte tonen.