Donker tot bruinrood van kleur. Elegante geur, waarin framboos, viooltjes. Mooie, rijpe inzet, iets aards, kruidig, kaneel, licht eiken. Volle, stevige smaak met aangename zuren, een klein bitter, harmonieus met een rijpe finale.
Wijnbereiding
De stokken zijn 10 tot 30 jaar oud, in de 2e helft van oktober worden de druiven met de hand geplukt. De vergisting duurt 8 tot 10 dagen, de jonge wijn rijpt 1 jaar in grote eiken houten vaten. Decanteren in een karaf wordt aanbevolen.
Gebied gegevens
Piëmonte (letterlijk 'aan de voet van de bergen') omvat een groot wijngebied ten zuidoosten van de stad Turijn, in Noordwest-Italië. Een van de deelgebieden is Barolo, genoemd naar een dorpje met dezelfde naam. Het gebied omvat 1.700 ha wijngaard, ruim 750 wijnboeren zijn er actief. De bodem in het oostelijk deel van het Barologebied met de dorpen Castiglione Faletto, Serralunga d'Alba en Monforte is van maritieme oorsprong en bevat kalkhoudende mergel en ijzer. Hierdoor zijn de wijn vol en stevig, hebben veel kleur en kunnen goed rijpen. Dit in tegenstelling tot het westelijk deel met de dorpen La Morra en Barolo, waar de bodem meer magnesium en mangaan bevat, waardoor de wijnen aromatischer, eleganter en sneller op dronk zijn. Barolo wijnen genieten wereldfaam, samen met de Brunello uit Toscane en de Amarone della Valpolicella zijn het de beroemdste wijnen van Italië.
Gegevens producent
Massolino is een familiebedrijf, opgericht in 1896 door Giovanni Massolino. Het bedrijf omvat 23 ha en staat nu onder leiding van de broers Franco en Roberto Massolino, zij vormen de vierde generatie, beiden zijn opgeleid als wijnmaker. Zij hebben gedeeltelijk een moderne stijl doorgevoerd. Er wordt gewerkt met roestvrij stalen tanks en veel barriques, eiken vaten van 225 liter, maar ook nog met de klassieke grote eiken vaten. Het bedrijf maakt furore met hun fantastische Barolo wijnen, hun Vigna Rionda is legendarisch. De eenvoudiger Barbera en Dolcetto blinken uit in hun fruitstructuur.
Serveren bij
Alle rode vleesgerechten, kalfsvlees, lamsvlees, wild, eend, stoofgerechten, risotto's, paddenstoelengerechten en pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur
18ºC
Overige informatie
Van een perceel van 4 hectare op 330 meter in de gemeente Serralunga d’Alba maakt men deze Langhe Nebbiolo. De bodem bevat veel kalk, het rendement per hectare is 4.800 liter. Ook druiven van jonge stokken uit de Barolo wijngaarden worden gebruikt voor deze wijn. Deze wijn kan zeker gezien worden als een ‘kleine’ Barolo.