Donkerrood van kleur. Intense geur van pruimen en bessen. Sappige smaak met tonen van cassis en zachte tannines.
Wijnbereiding
De cabernet sauvignon en merlot druiven komen uit diverse gebieden van Central Valley, het grootste wijngebied van Chili, gelegen aan de voet van de Andes. Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur in roestvrij stalen tanks. De wijn wordt gebotteld met Stelvin schroefdoppen om het frisse karakter van de wijnen optimaal te behouden.
Gebied gegevens
Gebieden in Chili worden onderverdeeld in Costa, Entre Cordilleras en Andes. Druiven voor deze wijn komen uit de Central Valley, dus Entre Cordilleras. Belangrijke gebieden hierin voor basiswijnen zijn Rapel en Curicó. Rapel Valley, gelegen in de centrale VI-regio van Chili (Region de Valle Central), heeft zich ontwikkeld tot een van de beste regio’s voor het telen van blauwe druivenrassen. Het gebied ligt 130 km ten zuiden van Santiago, wordt doorkruist door de rivier Tinguiririca en is na Maule het een na grootste gebied qua wijngaarden. Curicó Valley, gelegen in de centrale VII-regio van Chili, heeft zich ontwikkeld tot één van de betere regio’s voor het telen van wijnen op entry level niveau. Curicó is het derde gebied qua grootte in Chili en ligt een ruim 200 km ten zuiden van Santiago. In de jaren 70 van de vorige eeuw vestigde Miguel Torres zich hier en zette Chili op de kaart. De bodems bestaan voornamelijk uit alluviale gronden, het klimaat is gematigd.
Gegevens producent
Het was begin jaren 90 toen de familie Fernandez de enorme potentie van Leyda Valley onderkende. Destijds een landbouwgebied met grasland en graanteelt, nu het meest intrigerende wijngebied in Chili. Viña Leyda werd door Fernandez opgericht in 1997, in 2001 kwam de eerste wijn op de markt, in 2002 werd de DO Leyda Valley gecreëerd. De zeer getalenteerde wijnmaakster is Viviana Navarrete, die Viña Leyda een enorme reputatie heeft gegeven. Haar filosofie is het optimaal tonen van het karakter van de druif, gekoppeld aan frisheid en elegantie. De bekende Pedro Parra is consultant. Tomás Rivera is de wijngaardmanager en weet het optimale fruit voor elegante wijnen te telen. Het gebied kent een grote variatie aan bodemtypen. Om het maximaal aan aroma's te verkrijgen worden de druiven voor elke wijn in diverse stadia van rijpheid geplukt. Viviana Navarrete kiest bewust per wijn de (verschillende) kloon/klonen zodat het fruit het beste aansluit bij de stijl die ze voor ogen heeft. De vatenkelder bestaat uit 350 vaten van deels 300 en 400 liter inhoud. Viña Leyda bezit 163 ha (waarvan 85 ha pinot noir) in de Valle de Leyda: 88 ha in de wijngaard El Maitén, 12 km van de Pacific Ocean en 75 ha in de wijngaard El Granito, met prachtig zicht op de Pacific Ocean die zich op maar 4 km bevindt. Het bedrijf heeft verder contracten met goede druiventelers in Rapel en Curicó. Leyda is een zeer actief bedrijf, in 2013 aangemerkt als 'sustainable', waarin richtlijnen voor wijn en wijnbouw, maar ook sociale en economische doelen zijn vastgelegd. De bodem wordt organisch bemest, men gebruikt geen pesticiden. Zie www.sustentavid.org.
Serveren bij
Als aperitief, bij lichte vleesgerechten, blank vlees en gevogelte, wild, stoofgerechten, pittige en harde kazen.
Serveertemperatuur
16 à 18ºC
Overige informatie
VSPT (Viña San Pedro Tarapacá) is de naam van het moederbedrijf van Viña Leyda en bottelaar, waaronder bij Viña Leyda de basiswijnen in de handel worden gebracht. 'Las Brisas' betekent 'de wind' en refereert aan de koele, frisse wijnen, kenmerken van alle wijnen van Viña Leyda.