Frisse geur van vers gemaaid gras en buxus. Zuivere inzet met wat vegetale impressies, aangenaam droog, mooi zuiver met veel sap, voldoende frisheid met een plezierige afdronk.
Wijnbereiding
Na de oogst worden de druiven op lage temperatuur vergist, om zodoende het fruit en de frisheid optimaal te bewaren. De vergisting duurt ongeveer 10 dagen en vindt plaats in roestvrij stalen tanks. Voor de botteling wordt de wijn licht gefilterd.
Gebied gegevens
De IGP (Indication Géographique Protégée) Atlantique bestaat sinds 2009 en verving de Vin de Pays de l’Atlantique, die in 2006 in het leven werd geroepen. Het gebied omvat de departementen Charente, Charente-Maritime, Dordogne, Gironde en het westelijk deel van Lot-et-Garonne. Voor de toekenning van de IGP worden de wijnen eerst geanalyseerd en geproefd, de wet schrijft verder voor een maximale opbrengst per hectare van 120 hl. en een minimum alc. percentage van 10,5%. Er zijn tientallen druivenrassen toegestaan, zowel voor wit als rood. Doel is elegante, fruitige wijnen te maken, die binnen 2 of 3 jaar gedronken moeten worden. De Atlantische Oceaan zorgt voor een koel klimaat, de bodems in een dergelijk groot gebied zijn nogal divers. In de praktijk vallen onder deze IGP vaak wijnen uit de Duras- en Bordeaux regio en geeft de IGP de producenten wat minder beperkingen om de wijn op markt te zetten.
Gegevens producent
Onder de naam Terre de Vignerons werken sinds 2012 Prodiffu/Cave de Landerrouat/Berticot in de Côtes de Duras en de Cave Union Saint Vincent in het Bordeauxgebied samen. Het zijn 2 productiecentra, die elk de oogsten verwerken van in totaal 15 coöperaties. Ruim 1.500 wijnboeren, die in totaal 15.000 ha wijngaard bezitten, leveren de druiven aan. De jaarlijkse productie schommelt rond de 90 miljoen liter. Doel is het maken van soepel drinkbare wijnen. De wijnen zijn zeer kenmerkend voor de regio en voor wit uitsluitend gemaakt van de sauvignondruif, de semillon en muscadelle en voor rood van de merlot, malbec, cabernet sauvignon en de cabernet franc. Bij dit soort grote bedrijven, waar in een zeer kort tijdsbestek enorme hoeveelheden druiven verwerkt moeten worden, zijn de aller modernste technische middelen voorhanden. In een modern laboratorium worden voortdurend controles uitgevoerd, de kwaliteit van de wijn is meer dan correct.
Serveren bij
Prima huiswijn, als aperitief, salades, schaal- en schelpdieren, lichte visgerechten, groentegerechten.