Lichtgeel. Zuivere geur met citrus, tropisch fruit en iets buxus. De smaak is aangenaam fris met ananas, mango. Heerlijk soepel, vol en fris droog.
Wijnbereiding
De druiven worden handmatig geplukt, de verschillende druivenrassen worden apart gevinifïeerd. Voor extra aroma’s laat men de schillen een korte periode inweken in het sap, na de gisting op roestvrij staal volgen enkele maanden rijping op het fijne bezinksel, de zogenaamde lie.
Gebied gegevens
In het zuidoosten van Frankrijk zijn twee grote wijngebieden van zo’n 16.500 ha wijngaard, waarvan de wijnen de laatste jaren sterk in populariteit toenemen. Deze wijnen worden verkocht als IGP (Vin de Pays), namelijk IGP Charentais en IGP Côtes de Gascogne (15.000 ha, vanaf 1982). Deze wijnen hebben hun bestaan voornamelijk te danken aan het tanende marktaandeel van Cognac (Charente) en Armagnac (Gascogne). De druiven, die men voor deze beide distillaten gebruikte, voornamelijk ugni blanc en colombard, is men gaan gebruiken voor de productie van witte wijnen. Deze druiven bezitten een frisse zuurgraad, die noodzakelijk is voor de productie van hoogwaardige distillaten. Moderne, iets aangepaste vinificatie zorgt momenteel voor zeer zuivere, frisse wijnen. De consument blijkt deze aangename frisheid zeer te waarderen. Ondernemende wijnboeren zijn nu ook begonnen met de aanplant van andere druivenrassen als de gros manseng, sauvignon en chardonnay, en zoals bij Domaine de Pajot zelfs met cabernet sauvignon en merlot.
Gegevens producent
Damien Barreau is landbouwingenieur en de derde generatie wijnbouwer op Domaine de Pajot. Het bedrijf omvat 60 hectare wijngaarden, die worden bewerkt volgens richtlijnen voor de biologische landbouw. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden, maar uitsluitend van organische, minerale en plantaardige producten zoals compost, stalmest, algen, aftreksel van wilgenknoppen etc. De Société Qualité-France is het controlerende orgaan voor deze wijnboeren. Domaine de Pajot ligt op een heuvel die uitziet over Eauze, de hoofdstad van het gebied, dat naast wijnen ook beroemd is vanwege Armagnac. De wijnstokken bij Domaine de Pajot staan op een heuvelachtige, lichte bodem van grof zand en leem. Damien Barreau produceert naast een rosé Gascogne van cabernet sauvignon en merlot, ook nog een zoete wijn (moelleux) van de gros manseng druif, een droge witte wijn gemaakt van 4 druivenrassen, rode wijn van de merlot en cabernet sauvignon, het fraaie aperitief Floc de Gascogne en de beroemde Armagnac. Verder heeft het bedrijf nog een gaard met hazelaars voor de productie van hazelnoten.
Serveren bij
Als aperitief, lichte voorgerechten met vis (niet gerookt), schelpdieren, salades, asperges, geitenkaas.