Zeer geurig bouquet met tonen van bloemen, die ook in de smaak terugkomen. Volle en elegante witte chardonnay, gezond fris fruit met een droge, zachte afdronk.
Wijnbereiding
Op het meest ideale moment worden de druiven machinaal geoogst. Vergisting vindt plaats op gecontroleerde temperatuur in roestvrijstalen tanks, waar de jonge wijn 3 à 4 maanden verblijft. Na de klaring wordt er gebotteld. De wijn kan tot 4 jaar na de oogst gedronken worden.
Gebied gegevens
De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt. De basiswijn is Mâcon Blanc, de beste witte wijnen komen uit 27 met name genoemde dorpjes (totaal 1.575 ha), waaronder ook deze Péronne. Ze worden in de handel gebracht als Mâcon gevolgd door de gemeentenaam. Het zijn doorgaans lekker drinkbare wijnen, zonder opsmuk, eerlijk en de prijs altijd waard.
Gegevens producent
In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd 'Le Bicheron'. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij
Bij salades, bij wit vlees, vele visgerechten, schaal- en schelpdieren, groentegerechten zoals asperges, milde kazen, zeer breed inzetbaar.