Madeira Boal Reserva 10 Years Old Medium Sweet

Aanbieding
750 ml

Productomschrijving

Productomschrijving
Artikelnummer 78800-0000
Producent Vinhos Barbeito
Classificatie DOP Madeira
Soort Wijn Dessertwijn
Druivenras(sen) boal
Land Portugal
Wijnregio Madeira
Karakter Oranje van kleur. In de neus direct harmonie. Krenten en fruit in siroop, aangevuld met houtaroma. In de mond honing, ook weer krenten, aangenaam zoet met fijne zuren en pit. Lange afdronk, waarbij de fijne zuren duidelijk aanwezig zijn.
Wijnbereiding De druiven, geplukt in september, zijn afkomstig van verschillende wijngaarden uit de gebieden Campanário, Estreito da Calheta en Prazeres. Ze gaan bij binnenkomst in de kelder in een continue pers. Dan start de vergisting. Wijnalcohol met een percentage van 96% wordt toegevoegd op het moment dat de gewenste zoetheid is bereikt. De gisting stopt dan onmiddellijk, de jonge wijn bevat nu 18,7% alcohol en er resteert dan zo'n 90 gram onvergiste suiker/liter in de wijn. Vervolgens rijpt de wijn gedurende 10 jaar op vaten van Frans eiken. Vaten liggen in ruimtes, estufas geheten, met een stabiele temperatuur. Verwarming op traditionele, natuurlijke wijze, dus door de zon. Dit wordt de canteiro-methode genoemd.
Gebied gegevens Madeira is een bij Portugal horend vulkanisch eiland van 735 km2, gelegen op zo’n 600 kilometer van de Noord-Afrikaanse kust. Sinds de 15e eeuw staan hier al wijnstokken. Er wordt op het eiland jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen liter Madeira gemaakt van nog geen 500 ha wijngaard. De meeste wijngaarden zijn klein (minder dan 1 ha groot), aangelegd op kleine terrassen (poios) op steile hellingen en bevinden zich vooral aan de noord- en zuidkust van het eiland. Er zijn 10 productiegebieden waarvan Santana, São Vicente en Câmera de Lobos de belangrijkste zijn. De meeste wijn, zo’n 80%, wordt geëxporteerd. Er worden in totaal twintig druivenrassen verbouwd waarvan er vijf als edel worden bestempeld, waaronder de Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia (Malmsey) en de beperkt aangeplante, opkomende Terrantez. Verreweg het meest aangeplant (meer dan de helft en 85% van de productie) is echter de Tinta Negra Mole, waarvan elk type Madeira, van droog tot zoet, kan worden gemaakt. Tinta negra mole is een blauw ras dat nietszeggende lichte rode of rosé wijnen geeft, is productief en goed bestand tegen ziektes. De meeste Madeira, ongeveer 60%, is van eenvoudige kwaliteit, tot 3 jaar oud, en wordt gebruikt bij het koken. De wijnmaker voegt dan vaak peper en zout toe, waardoor het geen wijn meer is maar saus. Zodoende hoeft er ook geen accijns meer te worden betaald. De betere Madeira’s worden ingedeeld op zoetheid, uiteenlopend van extra dry (waarvoor Sercial wordt gebruikt), via medium dry (Verdelho) en medium sweet (Boal) tot en met sweet (Malmsey). Hiernaast bestaat er Madeira met leeftijdsaanduiding (5, 10, 15, 20, 30, more than 40 en 50 Years) en hogere kwaliteiten als Colheita en Frasceira. Madeira maakt 95% uit van de productie van het eiland. Er wordt beperkt niet aangesterkte ‘gewone’ wijn gemaakt onder de DOP Madeirense en IGP Terras Madeirenses.
Gegevens producent Vinhos Barbeito werd in 1946 opgericht door Mário Barbeito de Vasconcelos en wordt sindsdien nog altijd gerund door leden van de familie. Ten tijde van de oprichting van Barbeito waren meer dan 30 andere Madeirawijnexporteurs actief. Net na de oorlog was het een zeer zware periode voor het maken en handelen in Madeirawijnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de handel nagenoeg stil komen te liggen, het gevolg was dat er meer firma's stopte dan bijkwamen, maar Mário Barbeito had veel vertrouwen in de toekomst. Hij geloofde er ook in dat de toekomst van Madeirawijnen meer lag in langer gerijpte en Madeirawijnen van hogere kwaliteit. Hoewel hij een grote voorraad opbouwde van mooie Madeirawijnen en Colheita's draaide zijn bedrijf toch vooral in de begin periode om meer betaalbare wijnen. In de jaren 70 nam zijn dochter Manuela de zaak over. Zij liet het bedrijf vanaf 1990 langzaam over aan haar zoon Ricardo Freitas. Hij is het die, met zijn respect voor de traditie, toch veel nieuwe ideeën binnen het bedrijf bracht en een nieuwe, fruitigere stijl Madeirawijnen ging maken. Een stijl die het meer mogelijk maakt om Madeira bij de maaltijd te kunnen nuttigen, iets waar Ricardo Freitas van overtuigd is.
Serveren bij Prima digestief en bij desserts als kerstpudding, foie gras, chocolade, gekristalliseerd fruit en kaas.
Serveertemperatuur 13 à 14ºC
Overige informatie Bewaren op een koele, droge plaats. Eenmaal geopend blijft de wijn zeker enkele maanden goed.
Allergeen sulfieten
Producent website vinhosbarbeito.com